Antena 3 CNN Externe ElBaradei: Politica Occidentului pentru Orientul Mijlociu este ?un eşec?

ElBaradei: Politica Occidentului pentru Orientul Mijlociu este ?un eşec?

ElBaradei: Politica Occidentului pentru Orientul Mijlociu este ?un eşec?
Sursa foto: mohamed el baradei
02 Apr 2010   •   01:46

Fostul şef al organizaţiei nucleare a ONU, Mohamed ElBaradei, a avertizat că sprijinul Occidentului pentru regimurile autoritare din Orientul Mijlociu riscă să încurajeze extremismul islami.

"Este nevoie de o reevaluare?, declara acesta pentru The Guardian.


"Ideea că singura alternativă la regimurile autoritare este Bin Laden&co este una falsă, totuşi continuarea actualelor politici vor face profeţia să se îndeplinească."

ElBaradei, cel mai cunoscut dizident din Egipt, care până la finele lui 2009 a condus Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, arăta că a observat "o radicalizare crescândă? în lumea arabă.

"Oamenii se simt oprimaţi de propriile guverne, se simt prost trataţi de lumea de afară, se trezesc dimineaţa şi pe cine văd-- văd oameni împuşcaţi şi ucişi, toţi musulmani din Afganistan, Irak, Somalia, Sudan, Darfur."

Politica occidentală din regiune a ajuns la "un eşec total", crede ElBaradei, care a revenit la Cairo în februarie după ce a părăsit funcţia ONU.
"Politica occidentală faţă de această parte de lume a fost un eşec total, în opinia mea . Nu a fost bazată pe dialog, înţelegere, sprijinirea societăţii civile şi puterea poporului, ci mai degrabă pe sprijinirea sistemelor autoritare, atâta vreme cât curge petrolul.."

Acesta a subliniat că va candida la alegerile prezidenţiale din Egipt în 2011 contra lui Hosni Mubarak, care este în funcţie din 1981.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Orientul Mijlociu AIEA
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close