Antena 3 CNN Externe Elena Ceaușescu, recunoscută ca om de știință de universitățile din străinătate. Cercetătorii români cer retragerea lucrărilor ei științifice

Elena Ceaușescu, recunoscută ca om de știință de universitățile din străinătate. Cercetătorii români cer retragerea lucrărilor ei științifice

Elena Ceaușescu a fost recunoscută ca om de știință de universitățile din Marea Britanie. La mai bine de 30 de ani de la dispariția acesteia, numele soției dictatorului român încă se regăsește în jurnalele academice internaționale. Cercetătorii români cer retragerea lucrărilor științifice pe care le-a semnat.

Elena Ceaușescu, recunoscută ca om de știință de universitățile din străinătate. Cercetătorii români cer retragerea lucrărilor ei științifice
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    22 Dec 2021   •   18:15

Regimul comunist lui Nicolae Ceaușescu a proclamat-o pe soția dictatorului drept un eminent cercetător în chimie, deși nu avea calificări reale. Cu toate acestea, numele Elenei Ceaușescu trăiește și în prezent în jurnale academice, iar instituțiile britanice încă nu au retras onorurile, scrie The Guardian.

Cercetătorii români au cerut editurilor academice să elimine numele Elenei Ceaușescu din aproape două duzini de lucrări științifice și cărți publicate în mod fraudulos ca fiind ale ei, la mai bine de 30 de ani după ce soția fostului dictator comunist Nicolae Ceaușescu a fost executată.

Elena Ceaușescu a fost celebrată de propaganda de stat sub regimul soțului ei ca cercetător în chimie de renume mondial, în ciuda faptului că nu avea calificări credibile. Cercetătorii spun că unele dintre lucrările ei sunt încă citate și accesate, chiar dacă aceasta avea doar câteva clase și nu putea recunoaște formulele de bază predate studenților din primul an la chimie.

În perioada respectivă, soția dictatorului era denumită ironic ”savant de renume mondial” sau ”codoi”, după modul cum pronunța formula dioxidului de carbon – CO2.

Chris Isloi, cercetător în neuroștiință și psihologie cu sediul la Londra, și Andrei Dumbravă, medic și lector superior la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, conduc apelul pentru corectarea dosarului științific. 

Cei doi doresc ca titlurile onorifice, premiile și doctoratul Elenei Ceaușescu să fie revocate, iar instituțiile care au onorat-o – inclusiv Societatea Regală de Chimie din Marea Britanie și Politehnica din Centrul Londrei (acum Universitatea Westminster) – să-și retragă recunoașterea și să recunoască faptul că întrega ei caarieră științifică a fost falsă. Doctoratul ei nu a fost niciodată retras în România, deși se știe că nu a fost ea cea care l-a scris.

„Înainte să își facă doctoratul și licența în chimie, ea era muncitoare necalificată în Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie, sub supravegherea persoanei care a lucrat cel mai mult de fapt la doctoratul ei”, a spus Andrei Dumbravă pentru The Guardian.

„Faima ei internațională a fost susținută prin faptul că alți chimiști români erau obligați să scrie lucrările, unele dintre ele ajungând să fie publicate în jurnale internaționale, la fel a fost scrisă și o carte, tradusă în engleză și publicată de Pergamon Press, o cunoscută editură britanică”, a declarat și Chris Isloi.
 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close