Antena 3 CNN Externe Elveţia organizează un referendum privind sistemul de taxe pentru străinii bogaţi

Elveţia organizează un referendum privind sistemul de taxe pentru străinii bogaţi

Elveţia organizează un referendum privind sistemul de taxe pentru străinii bogaţi
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
21 Oct 2012   •   13:51

Sistemul de taxe care a atras în Elveţia străini bogaţi, precum starul pop Phil Collins şi fostul pilot de Formula 1 Michael Schumacher, va face obiectul unui referendum, pentru a se afla dacă cetăţenii elveţieni vor renunţarea la facilităţile pentru expaţii cu averi ridicate, potrivit CNBC.
   
O alianţă de partide de stânga şi sindicate a anunţat că a strâns cele 100.000 de semnături necesare pentru a se organiza un referendum asupra propunerii "Destul cu privilegiile milionarilor în privinţa taxelor".
   
Elveţia a atras peste 5.000 de străini bogaţi, prin înţelegeri care le-au dat posibilitatea de a plăti taxe în funcţie de valoarea de închiriere a propietăţii pe care o deţin, atâta timp cât nu lucrează în ţară.
   
Pe lângă Schumacher şi Phil Collins, printre expaţii din Elveţia se numără Tina Turner şi fondatorul IKEA, Ingvar Kamprad.
   
Opoziţia faţă de tratamentul favorabil aplicat străinilor este în creştere, iar cantoanele Zurich, Schaffhausen şi Appenzell au renunţat, deja, la aceste facilităţi în urma unor consultări populare.
   
Parlamentul a respins în septembrie o propunere a Partidului Social Democrat pentru anularea regimului special de taxe pentru străinii bogaţi. Parlamentul a aprobat, însă, un plan guvernamental de a creşte taxa de la cinci la şapte ori valoarea de închiriere a propietăţii deţinute în Elveţia.
   
Guvernul şi parlamentul trebuie să discute iniţiativa înainte de organizarea consultării populare, dar nu pot împiedica referendumul.
   
Taxa specială, calculată în funcţie de valoarea de închiriere a proprietăţii, a fost introdusă prima dată în 1862 de cantonul Vaud, cu scopul de a susţine turismul prin încurajarea pensionarilor bogaţi să se mute în regiune.

×
Subiecte în articol: Elvetia referendum straini bogati
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close