Antena 3 CNN Externe Elveţia: Referendum privind dreptul la liberă circulaţie a românilor

Elveţia: Referendum privind dreptul la liberă circulaţie a românilor

Elveţia: Referendum privind dreptul la liberă circulaţie a românilor
07 Oct 2008   •   08:43

Anul viitor, elveţienii vor decide prin referendum dacă acordă dreptul la liberă circulaţie în ţara lor românilor şi bulgarilor. Câteva grupări politice au reuşit să strângă destule semnături pentru a supune votului extinderea dreptului la liberă circulaţie pe teritoriul ţării lor a cetăţenilor români şi celor bulgari. În urma acţiunii Comitetului pentru referendum ?Libera circulaţie a persoanelor - Poporul trebuie să decidă?, Comitetul contra Liberei Circulaţii pentru Bulgaria şi România, Presseclub Schweiz şi Tinerii Democraţi de Centru, elveţienii se vor pronunţa pe 8 februarie 2009 asupra acestui aspect.
Momentan, românii pot intra în Elveţia doar pe baza paşaportului, iar cei care doresc să lucreze sau să studieze aici au nevoie de viză de intrare. Dacă românii şi bulgarii vor primi dreptul de liberă circulaţie pe teritoriul elveţian, li se va deschide calea şi către ocuparea unor locuri de muncă în cantoane.
Elveţia nu este membră a UE, dar a fost de acord, în 1999, să lase cetăţenii comunitari să trăiască şi să muncească în această ţară, pentru un tratament similar aplicat locuitorilor ei în cadrul Uniunii, scrie Associated Press. Având în vedere acordurile cadru, referendumul nu se va putea referi exclusiv la locuitorii celor două ţări vizate, ci la dreptul tuturor cetăţenilor europeni de a circula şi munci liber în Elveţia. Cu toate acestea, reprezentanţii grupurilor naţionaliste care au iniţiat referendumul au arătat clar că măsura este menită a stopa ?imigrarea în masă necontrolată? dinspre România şi Bulgaria.
Toate celelalte formaţiuni politice s-au pronunţat pentru reînnoirea acordului de liberă circulaţie şi extinderea acestuia pentru cele două ţări vizate.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Elvetia referendum
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close