Antena 3 CNN Externe Emisarul SUA în Haiti şi-a prezentat demisia, din cauza expulzării a mii de imigranţi

Emisarul SUA în Haiti şi-a prezentat demisia, din cauza expulzării a mii de imigranţi

Emisarul special american în Haiti, Daniel Foote, a demisionat, denunţând expulzările „inumane” din Statele Unite a mii de imigranţi haitieni.

Emisarul SUA în Haiti şi-a prezentat demisia, din cauza expulzării a mii de imigranţi
Sursa foto: Twitter/ConstantHaiti
de Alexandra Ionescu    |    23 Sep 2021   •   20:07

”Nu mă asociez deciziei inumane şi contraproductive a Statelor Unite de a expulza mii de refugiaţi haitieni şi de imigranţi ilegali în Haiti, o ţară în care funcţionarii noştri sunt închişi în complexe securizate din cauza pericolului pe care-l reprezintă grupurile înarmate care controlează viaţa de zi cu zi”, a scris Daniel Foote în scrisoarea de demisie, trimisă secretarului de Stat Antony Blinken.

”Îi mulţumim emisarului special Foote pentru angajamentul său în favoarea ţării şi poporului din Haiti”, a reacţionat departamentul de Stat.

”Daniel Foote a încercat să-şi extindă puterea de decizie cu privire la politica SUA faţă de Haiti şi administraţia Biden a decis că nu este potrivit să-i acordăm atât de mult control”, a afirmat un înalt oficial american sub rezerva anonimatului, potrivit ABC News.

Statele Unite au suspendat expulzările migranţilor haitieni aflaţi într-o situaţie ilegală după ce mulți cetățeni din Haiti și-au părăsit țara după cutremurul devastator din 2010, care a ucis aproximativ 300.000 de oameni.

Regruparea în câteva zile a peste 15.000 de migranţi, majoritatea haitieni, în Texas, a schimbat datele problemei.

Autoritățile americane au mutat mii de migranți dintr-un oraș de graniță din statul Texas, unde aceștia se adunaseră în ultima vreme, ridicând mari probleme oficialităților locale, care s-au străduit să le asigure hrană și acces la igienă

De duminică, serviciile de migraţie americane au închiriat deja 12 zboruri pentru a returna peste 1.400 de persoane, între care câteva sute de copii, către capitala Port-au-Prince şi Cap-Haitien, al doilea oraş ca mărime din ţară.

Daniel Foote a fost numit pe 22 iulie cu scopul de a ''facilita pacea şi stabilitatea'' şi pentru organizarea unor alegeri ''libere şi corecte'' după asasinarea preşedintelui Jovenel Moise, ucis la 7 iulie în reşedinţa sa privată de către un comando armat.

×
Subiecte în articol: haiti SUA emisar demisie
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close