Antena 3 CNN Externe Bogdan Chirieac: "Emmanuel Macron vine în România cu un mesaj important, care nu putea fi discutat la telefon!" | Președintele francez aterizează sâmbătă la București

Bogdan Chirieac: "Emmanuel Macron vine în România cu un mesaj important, care nu putea fi discutat la telefon!" | Președintele francez aterizează sâmbătă la București

Președintele francez Emmanuel Macron ajunge în România, după vizita efectuată în China, unde a căutat să-l determine pe omologul chinez Xi Jinping să se implice în eforturile de pace în Ucraina.

de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Apr 2023   •   14:45

Macron va fi prezent, sâmbătă, în țara noastră.

Președintele francez va ateriza pe Otopeni, dar nu va părăsi aeroportul, spun sursele Antena 3 CNN.

Liderul francez va sta doar câteva ore pe pământ românesc, înainte de a-și continua călătoria spre țară, pe calea aerului.

Corespondentul Antena 3 CNN menționează că liderul din Hexagon ar avea, totuși, programată o întâlnire, despre care, momentan, nu se cunosc mai multe amănunte iar motivul oficial al prezenței sale în România este o "escală tehnică".

Citește și: Macron în China: "Contez pe dumneavoastră pentru a aduce Rusia pe calea rațiunii" | Xi Jinping a anunțat când va vorbi cu Zelenski

"Emmanuel Macron a fost în vara anului trecut la baza militară "Mihail Kogălniceanu", a fost întâmpinat de președintele Klaus Iohannis și de premierul Nicolae Ciucă și a vizitat și trupele franceze din România.

De astă dată, va fi o vizită extrem de scurtă, cel mult două ore, după care va decola spre Paris", a transmis corespondentul Antena 3 CNN Vasile Marcu.

Bogdan Chireac: "Mă îndoiesc că e o escală tehnică. Macron vine în România cu un mesaj important!"

"Avionul președintelui francez poate parcurge fără probleme distanța Beijing - Paris, așa cum fac și cursele regulate, și mă îndoiesc că este o escală tehnică. (Prezența sa la București) înseamnă că are un mesaj foarte important pentru România. Să vii din China și să nu te duci direct la Paris, pentru a te opri două ore la București înseamnă că e ceva foarte important pentru România ...

Înțeleg că cei de la Beijing nu s-au năpustit să sprijine orbește războiul pe care Rusia îl desfășoară în Ucraina.

Am înțeles că, așa cum era de așteptat, China dorește să negocieze multe lucruri. De altfel, și (șefa Comisiei Europene) Ursula von der Leyen, care l-a însoțit pe Macron, s-a dus în China exact în această idee: 'Hai să avem relații economice și politice bune, nu sprijinim (noi, China) Rusia cu armament, pentru că se întoarce soarta războiului din Ucraina, poate mai repede decât era cazul'.

Și atunci, ceva a fost acolo (la întâlnirea cu președintele chinez, n.r.).

Bogdan Chireac: "Poate China a solicitat ceva în această regiune"

România a avut, de-a lungul timpului, relații excepționale cu China, care s-au răcit în mandatul lui Traian Băsescu. Doar că, având o civilizație de 5.000 de ani, chinezii au o memorie foarte lungă, pentru ei 20 de ani înseamnă o clipă. Poate că au solicitat (chinezii) ceva în această regiune.

E ceva ce nu poate fi vorbit la telefon, mă gândesc. Asta înseamnă că România e tot mai importantă pe eșichierul politic și strategic.

Avem mii de oportunități. Dacă am avea niște lideri care să valorifice măcar 10% din aceste oportunități, am fi foarte fericiți și prosperi", a estimat, la Antena 3 CNN, analistul de politică externă Bogdan Chirieac.

×
Subiecte în articol: Emmanuel Macron România
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close