Antena 3 CNN Externe Emmanuel Macron, după discuțiile cu Putin și Zelenski: ”Mai este timp să păstrăm pacea”

Emmanuel Macron, după discuțiile cu Putin și Zelenski: ”Mai este timp să păstrăm pacea”

După câteva ore de discuții cu Vladimir Putin luni, președintele francez a asigurat, marți, în cadrul unei conferinței de presă alături de șeful statului ucrainean Volodimir Zelenski, că este de părere că există ”soluții practice concrete” care să ducă la o detensionare a crizei ruso-occidentale din jurul Ucrainei.

Emmanuel Macron, după discuțiile cu Putin și Zelenski: ”Mai este timp să păstrăm pacea”
Sursa foto: Twitter/ CorrespondentTR
de Cerasela Stafie    |    08 Feb 2022   •   18:14

Emmanuel Macron a sosit marți, 8 februarie, la Kiev, susținând că a ”obținut” asigurări de la Vladimir Putin ”ca nu ar mai exista o escaladare” a crizei ruso-vestice legate de Ucraina. Președintele francez a fost întâmpinat de omologul său Volodimir Zelenski.

La o conferință de presă, cei doi șefi de stat au vorbit despre situația cu Kremlinul. Emmanuel Macron a spus că există ”acum posibilitatea de a avansa negocierile” de pace între Rusia și Ucraina, în urma întâlnirilor cu președinții ucraineni Volodymyr Zelenski și rusul Vladimir Putin. El a mai spus că crede, la sfârşitul vizitei sale duble la Moscova şi Kiev, în ”soluţii practice concrete” care să conducă la o detensionare a crizei ruso-occidentale din jurul Ucrainei, scrie LeFigaro.

”Ne așteptăm să putem purta foarte curând negocieri ale liderilor țărilor formatului Normandia”, reunind Ucraina, Rusia, Franța și Germania pentru procesul de pace din estul Ucrainei, a spus președintele ucrainean. ”Vă mulțumim că ați venit să ne susțineți, să susțineți Ucraina”, a adăugat el, adresându-se lui Emmanuel Macron. Acesta din urmă, la rândul său, a precizat că consilierii președinților rus, ucrainean și francez și cancelarul german se vor întâlni joi la Berlin, după o primă întâlnire la sfârșitul lunii ianuarie la Paris.

Mai este timp să păstrăm pacea”, a subliniat Macron.

Putin, care a criticat NATO și Ucraina, a sugerat că sunt posibili ”pași suplimentari” pe frontul diplomatic. ”O serie de propuneri și idei despre care este prea devreme să vorbesc, le consider destul de posibile pentru a pune bazele pașilor noștri următori”, a spus liderul rus, adăugând că va vorbi din nou cu Macron după vizita acestuia la Kiev.

În ciuda deschiderilor diplomatice, Putin a acuzat Ucraina că a încălcat drepturile populației sale de limbă rusă și a spus că guvernul său ”ignoră toate posibilitățile de rezolvare pașnică a situației din Donbas”, referindu-se la regiunile separatiste din estul Ucrainei.

 

×
Subiecte în articol: Emmanuel Macron Volodimir Zelenski pace
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close