Antena 3 CNN Externe Emmanuel Macron a dat lovitura: a vândut unui stat arab aproape 100 de avioane de vânătoare Rafale și elicoptere de luptă Caracal

Emmanuel Macron a dat lovitura: a vândut unui stat arab aproape 100 de avioane de vânătoare Rafale și elicoptere de luptă Caracal

Franța va livra 80 de avioane de vânătoare Rafale Emiratelor Arabe Unite (EAU) într-o tranzacție de miliarde de dolari, cea mai mare încheiată vreodată pentru acest tip de tehnică de luptă, semnalează Reuters.

Emmanuel Macron a dat lovitura: a vândut  unui stat arab aproape 100 de avioane de vânătoare Rafale și elicoptere de luptă Caracal
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    03 Dec 2021   •   13:05

Contractul adâncește legăturile economice și politice între cele două țări, adaugă sursa citată, care precizează că liderul francez Emmanuel Macron are o bună relație cu prințul moștenitor Mohammed bin Zayed al-Nahyan și că Franța are o bază militară permanentă în capitala Abu Dhabi.

"În plus față de prezența a trei baze militare pe teritoriul EAU, încrederea reciprocă se traduce prin achiziția a 80 de avioane Rafale, a 12 elicoptere Caracal și a elementelor asociate", a precizat președinția franceză într-o declarație după ceremonia de semnare a acordului de către Emmanuel Macron și Mohammed bin Zayed al-Nahyan, în marja evenimentului Dubai Expo 2020.

Valoarea estimată a tranzacțiilor este de cel puțin 15 miliarde de dolari.

Reuters remarcă faptul că acțiunile companiei Dassault, producătorul aparatelor Rafele, au crescut cu 6% în urma anunțului.

Franța a mai încheiat în acest an contracte de livrare a avioanelor Rafale cu Grecia, Egipt și Croația.

Președintele francez a început, vineri, o vizită de două zile în zona Golfului, pe agenda sa aflându-se și Qatar și Arabia Saudită.

Vizita sa vine într-un moment în care statele arabe din Golf și-au exprimat incertitudinea cu privire la interesul Statelor Unite în regiune, în contextul în care aceste țări vor mai multe arme de la aliatul lor esențial în materie de securitate.

Rafale și Caracal în cifre

Rafale (foto, galerie) este un avion de luptă multirol (poate executa misiuni de vânătoare și/sau bombardament construit de compania franceză Dassault Aviation.

A avut zborul inaugural în 1986 și a fost introdus în serviciu la începutul anilor 2000.

Are o autonomie de 3.700 de kilometri și poate atinge o viteză maximă de aproape 2.000 de kilometri pe oră. Cântărește 10 tone gol și fără armament dar poate atinge o greutate maximă la decolare de 24 de tone.

Suportă accelerații de la -3,2 g la +9 g.

Deși nu este cu adevărat un aparat stealth (invizibil pentru radar), a fost proiectat pentru a prezenta o amprentă termică și radar cât mai redusă.

Are nevoie de 450 de metri pentru a ateriza, fără parașuta de frânare. Până în 2021 au fost produse mai mult de 230 de unități.

Prețul unui astfel de aparat poate depăși 100 de milioane de dolari.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Elicopterul militar Caracal, numit în prezent H225M (foto, galerie), este o aeronavă militară dezvoltată de Eurocopter, diviza de elicoptere a multinaționalei Airbus.

Poate transporta până la 28 de soldați și doi piloți.

Atinge o viteză maximă de 342 kilometri pe oră și are o autonomie de aproximativ 850 de kilometri

Prețul actual este de aproximativ 23 de milioane de dolari.

×
Subiecte în articol: Franta emiratele arabe unite rafale Caracal
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close