Antena 3 CNN Externe Epava unei nave vechi de 3.000 de ani a fost descoperită în largul Israelului. „E dincolo de ceea ce puteam noi să ne imaginăm”

Epava unei nave vechi de 3.000 de ani a fost descoperită în largul Israelului. „E dincolo de ceea ce puteam noi să ne imaginăm”

BeFunky-collage (96)
GATA Epava unei nave vechi de 3.000 de ani a fost descoperită în largul Israelului / Sursă foto: Profimedia Images
de Roxana Mihăiescu    |    21 Iun 2024   •   07:15

Epava unei nave vechi de peste 3.000 de ani a fost descoperită împreună cu încărcătura sa în largul coastelor Israelului. Potrivit Autorității pentru Antichități din Israel, descoperirea a fost făcută de compania energetică Energean, înregistrată la Londra, care operează în largul Israelului, relatează BBC.

Amforele găsite la bord, folosite pentru depozitarea vinului și uleiului de măsline în Epoca Bronzului, erau în stare perfectă.

Detectată anul trecut, epava se află la 90 de kilometri de coastele nordice ale Israelului și datează din secolul al XIV-lea sau al XIII-lea î.Hr., o perioadă de prosperitate pentru comerțul maritim.

„Se pare că nava s-a scufundat din cauza unei situaţii periculoase, fie din cauza unei furtuni, fie din cauza unui atac al piraţilor, un fenomen bine cunoscut la sfârşitul Epocii Bronzului”, a spus Jacob Sharvit, directorul diviziei maritime din cadrul Autorităţii pentru antichităţi din Israel.

Unele dintre artefactele găsite vor fi expuse publicului

Echipa Energean a descoperit numeroase ulcioare în timpul explorării fundului mării, potrivit lui Karnit Bahartan, coordonator de mediu al companiei.

„Când am trimis imaginile către Autoritatea pentru antichităţi, s-a dovedit că era vorba despre o descoperire senzaţională, dincolo de ceea ce puteam noi să ne imaginăm”, a declarat el.

Jacob Sharvit a menționat că locul descoperirii sugerează abilitățile avansate ale marinarilor antici de a naviga fără a vedea țărmul, folosind stelele și soarele pentru orientare.

Autoritatea pentru Antichități din Israel a anunțat că unele dintre artefactele găsite vor fi expuse publicului în curând.
 

×
Subiecte în articol: epava nava Israel
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close