Antena 3 CNN Externe Epurarea etnică din 1989 din Bulgaria, confirmată de mai multe documente ale partidului comunist

Epurarea etnică din 1989 din Bulgaria, confirmată de mai multe documente ale partidului comunist

Epurarea etnică din 1989 din Bulgaria, confirmată de mai multe documente ale partidului comunist
Sursa foto: Foto: rbc-news.ru
11 Sep 2012   •   08:37

Publicarea unor documente ale partidului comunist bulgar, luni, dovedesc că plecarea în Turcia a 340.000 de membri ai minorităţii turce din iunie până în septembrie 1989 a constituit o epurare etnică şi nu o plecare voluntară, aşa cu partidul a pretins la acea vreme, relatează AFP.
   
În cursul unei reuniuni la 7 iunie 1989 cu responsabili ai partidului comunist, Todor Jivkov, şeful statului şi al partidului comunist, a asigurat că Bulgaria se va confrunta cu o puternică dorinţă de emigrare a minorităţii turce.
   
"Aceasta este binevenită şi necesară. Dacă nu provocăm plecarea a 200.000 - 300.000 de persoane din această populaţie, în 15 ani Bulgaria nu va mai exista, Va fi ca Ciprul", divizat de la intervenţia turcă în 1974, spusese acesta.
   
Protocolul acestei reuniuni face parte din arhivele perioadei comuniste (1944-1989) în Bulgaria, disponibile începând de luni pe noul site al agenţiei, care reuneşte 2.459 de protocoluri şi rezoluţii, dintre care 897 rămân secrete.
   
La 29 mai 1989, Bulgaria a deschis frontiera cu Turcia pentru a expulza bulgarii de origine turcă (10 la sută din totalul populaţiei) care erau consideraţi ca fiind "cea de-a cincea coloană" a Turciei, atunci stat inamic membru NATO.
   
"Am dat instrucţiuni ministerului de Interne să deporteze rapid şi cu forţa extremiştii prin Austria şi să expulzeze masiv fanaticii care sunt în centrul acestor evenimente", a indicat Jivkov. Ceilalţi membri ai minorităţii turce au fost insistent îndemnaţi să părăsească Bulgaria.
   
Casele emigranţilor urmau să fie cumpărate la preţuri simbolice de primari pentru a instala în ele etnici bulgari.
   
Campania de epurare etnică care a provocat puternice reacţii internaţionale şi care nu a fost susţinută de Moscova a accelerat demiterea lui Jivkov, la 10 noiembrie 1989, după 35 de ani la putere.



×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close