Antena 3 CNN Externe Erdogan spune că delegațiile suedeze și finlandeze nu ar trebui să se deranjeze să vină în Turcia

Erdogan spune că delegațiile suedeze și finlandeze nu ar trebui să se deranjeze să vină în Turcia

Președintele turc, Tayyip Erdogan, a declarat luni că delegațiile suedeză și finlandeză nu ar trebui să se deranjeze să vină la Ankara pentru a îl convinge să aprobe candidatura lor la NATO.

Erdogan spune că delegațiile suedeze și finlandeze nu ar trebui să se deranjeze să vină în Turcia
Sursa foto: Hepta.ro
de Alexandra Ionescu    |    16 Mai 2022   •   21:24

Guvernul Suediei a decis oficial să solicite aderarea la NATO, a declarat luni prim-ministrul Magdalena Andersson, la o zi după ce președintele finlandez, Sauli Niinisto, a confirmat că și Oslo va solicita aderarea.

Turcia și-a surprins aliații NATO săptămâna trecută spunând că nu le va vedea pozitiv cererile, invocând în principal istoria lor de a găzdui membri ai unor grupuri pe care Ankara le consideră teroriste.

Într-o conferință de presă de luni, Erdogan a repetat că Turcia nu va aproba ofertele lor de a adera la NATO, numind Suedia „un incubator” pentru organizațiile teroriste și adăugând că are teroriști în parlamentul său.

„Niciuna dintre aceste țări nu are o atitudine clară și deschisă față de organizațiile teroriste”, a spus Erdogan. „Cum putem avea încredere în ei?”

Biroul suedez de externe a declarat luni că înalți reprezentanți ai Suediei și Finlandei plănuiesc să călătorească în Turcia pentru discuții, pentru a aborda obiecțiile Ankarei.

"Vin luni în Turcia. Vin să ne convingă? Scuzați-mă, dar nu ar trebui să se obosească", a spus Erdogan despre vizita planificată, potrivit Reuters.

Erdogan a spus că NATO va deveni „un loc în care sunt concentrați reprezentanții organizațiilor teroriste” dacă cele două țări se vor alătura.

Ankara spune că Suedia și Finlanda adăpostesc oameni despre care spune că sunt legați de grupurile pe care le consideră teroriste, și anume gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și adepții lui Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat din 2016.

NATO și Statele Unite au spus că sunt încrezătoare că Turcia nu va opri aderarea Finlandei și Suediei.

Diplomații au spus că Erdogan va fi silit să cedeze, deoarece Finlanda și Suedia vor întări foarte mult NATO în Marea Baltică.

×
Subiecte în articol: Erdogan Finalnda Suedia NATO aderare
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close