Antena 3 CNN Externe Recep Tayyip Erdogan se declară "încrezător" după ce a vorbit cu Vladimir Putin

Recep Tayyip Erdogan se declară "încrezător" după ce a vorbit cu Vladimir Putin

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat cu omologul său rus, Vladimir Putin, după ce Moscova și-a suspendat participarea la acordul care garantează trecerea navelor cu grâu ucrainean prin Marea Neagră.

Recep Tayyip Erdogan se declară "încrezător" după ce a vorbit cu Vladimir Putin
Sursa foto: Hepta.ro
de Georgiana Adam    |    01 Noi 2022   •   19:00

În urma discuției cu Putin, Erdogan s-a declarat "încrezător" privind menținerea acestui acord, afirmă oficiali politici de la Ankara, citați de cotidianul Le Monde.

În schimb, președintele Rusiei i-a spus omologului turc că așteaptă "garanții reale" din partea Ucrainei.

"Este necesar ca Ucraina să ofere garanții reale privind respectarea strictă a acordurilor de la Istanbul, mai ales asupra neutilizării militare a coridoarelor umanitare", a comunicat Kremlinul.

Autoritățile de la Moscova au acuzat Ucraina că s-a folosit de drone lansate de pe o navă situată pe coridorul dedicat exporturilor de cereale pentru a ataca flota militară rusă la Sevastopol.

În acest context, Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a afirmat că țara sa "nu mai poate garanta" circulația navelor cu cereale dacă "Ucraina nu își va asuma angajamente că nu va utiliza această rută în scopuri militare".

Erdogan va discuta cu Zelenski după ce a vorbit cu Putin

Turcia a cerut Rusiei să-și reanalizeze decizia de suspendare din acordul privind exporturile de cereale.

Pe de altă parte, demersul Rusiei de a cere garanții din partea Ucrainei a fost condamnat de Statele Unite.

"Este vorba de o pedepsire colectivă sau de o acțiune de extorcare", a afirmat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Recep Tayyip Erdogan va discuta în următoarele zile cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în efortul de a găsi o soluție privind continuarea exporturilor de cereale pe Marea Neagră.

Centrul de coordonare de la Istanbul a anunțat că miercuri nu vor circula nave cu cereale din Ucraina, în contextul eforturilor de securizare a culoarelor maritime.

"Delegațiile Ucrainei, Rusiei și Turciei au fost de acord să nu planifice transporturi cu navele miercuri", a precizat Centrul de coordonare.

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close