Antena 3 CNN Externe Erdogan, lovitură dură pentru dușmanul său, predicatorul Gulen. Dezvăluire de ultimă oră a autorităților turce

Erdogan, lovitură dură pentru dușmanul său, predicatorul Gulen. Dezvăluire de ultimă oră a autorităților turce

Erdogan, lovitură dură pentru dușmanul său, predicatorul Gulen. Dezvăluire de ultimă oră a autorităților turce
30 Iul 2016   •   21:27

Autorităţile turce au început să intercepteze cu peste un an înainte de tentativa de puci mesaje schimbate pe un serviciu de mesagerie criptat de simpatizanţii predicatorului în exil Fethullah Gülen, pe care Ankara îl acuză că este creierul tentativei de lovitură de stat, a declarat sâmbătă un responsabil turc citat de AFP, transmite Agerpres.

Potrivit acestui responsabil care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, serviciile de informaţii turce (MIT) au început să decripteze aceste mesaje schimbate pe aplicaţia ByLock încă din luna mai a anului trecut.

El susţine că această supraveghere a permis cunoaşterea numelor a 40.000 de simpatizanţi ai mişcării lui Gulen, printre care 600 de militari de rang înalt.

"Un mare număr de oameni identificaţi datorită ByLock au fost direct implicaţi în tentativa de lovitură de stat", a afirmat responsabilul turc.

Potrivit acestuia, susţinătorii predicatorului Gulen au început să schimbe mesaje prin sisteme de mesagerie securizate din 2013 şi au trecut la ByLock în 2014.

"Datele adunate de pe ByLock ne-au permis să realizăm o schemă a reţelei lor sau cel puţin a unei marţi părţi a ei. Ei au schimbat apoi mesageria când şi-au dat seama că ByLock nu mai era sigur", a indicat responsabilul turc.

Conform Ankarei, participanţii la puci au schimbat mesaje pe WhatsApp în timpul tentativei de lovitură de stat. Acest sistem de mesagerie al Facebook propune din acest an o criptare "totală" a comunicaţiilor sale. Ulterior, decizii similare au luat şi Apple sau Google, care doresc să-şi întărească dispozitivele de comunicare pentru a scăpa oricărei supravegheri.

Ministrul turc al energiei, Berat Albayrak, a declarat în această săptămână că autorităţile pregătiseră deja liste cu membrii reţelei lui Fethullah Gülen înainte de puci şi că se pregăteau să efectueze epurări în diverse instituţii, printre care şi armata

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close