Antena 3 CNN Externe Erdogan reafirmă că Assad trebuie să se retragă din fruntea Siriei

Erdogan reafirmă că Assad trebuie să se retragă din fruntea Siriei

Erdogan reafirmă că Assad trebuie să se retragă din fruntea Siriei
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    07 Ian 2014   •   09:58
Conferinţa Geneva-2 va trebui să aibă în vedere şi încurajarea plecării preşedintelui sirian Bashar al-Assad, din cauza responsabilităţii sale în moartea a zeci de mii de persoane, a declarat marţi, la Tokyo, premierul turc Recep Tayyip Erdogan.
 
"La Geneva-2, va trebui să ne asigurăm că toate măsurile adoptate nu vor eşua şi că vom putea astfel deschide drumul spre o eră fără Bashar al-Assad", a declarat Erdogan în cadrul primei zile a unei vizite oficiale în Japonia, informează AFP, potrivit Agerpres.
 
"130.000 de persoane au fost ucise. Cel care a permis acest lucru nu mai poate rămâne în fruntea ţării, aşa ceva este inacceptabil", a continuat premierul turc.
 
Geneva-2 îşi va deschide lucrările la Montreux (Elveţia) la 22 ianuarie sub preşedinţia lui Ban Ki-moon şi în prezenţa reprezentanţilor din circa douăzeci de ţări, după care va continua începând cu 24 ianuarie între delegaţiile siriene sub egida mediatorului internaţional Lakhdar Brahimi.
 
Ban Ki-moon a trimis luni primele invitaţii, dar Iranul nu se numără printre ţările incluse pe lista de invitaţi care, potrivit ONU, a fost definitivată la 20 decembrie cu ocazia reuniunii de la Geneva între Brahimi şi responsabili ruş şi americani. Ea cuprinde în total 26 de ţări, inclusiv principalele puteri internaţionale şi regionale, printre care şi Arabia Saudită, care sprijină opoziţia siriană.
 
Şeful diplomaţiei japoneze Fumio Kishida, care a mers în noiembrie în Iran, ţară cu care Japonia întreţine relaţii bune, va fi la rândul său prezent.

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close