Antena 3 CNN Externe Eroul din Chile: Jeff Hart, americanul care a săpat puţul pentru salvarea minerilor (VIDEO)

Eroul din Chile: Jeff Hart, americanul care a săpat puţul pentru salvarea minerilor (VIDEO)

Eroul din Chile: Jeff Hart, americanul care a săpat puţul pentru salvarea minerilor (VIDEO)
Sursa foto: Foto: captura video
13 Oct 2010   •   15:40

Jeff Hart, americanul care a săpat puţul prin care sunt salvaţi minerii chilieni, este considerat acum un adevărat erou în această ţară. Hart se afla în Afganistan, unde săpa puţuri de apă pentru armata americană, când i-a fost solicitat ajutorul pentru a ajuta la salvarea celor 33 de oameni blocaţi în mina din Chile.

Şi-a petrecut următoarele 33 de zile lucrând aproape non stop la puţul prin care deja au fost eliberaţi zece oameni.

?Trebuie să simţi prin picioare ceea ce se întâmplă în timpul săpăturilor; o vibraţie îţi indică ceea ce se întâmplă?, a explicat Hart, un contractor din Denver, citat de The Huffington Post.

Meseria lui Jeff Hart, un om musculos şi taciturn, cu o faţă arsă de soare, este de a săpa după petrol sau apă. Este obişnuit cu condiţiile extreme, însă această operaţiune a fost ceva diferit ? 33 de vieţi depindeau de el. ?Am fost emoţionat azi?, a spus el sâmbătă, când aparatul de foraj a dat peste o cameră din adâncuri.

La câteva ore după accidentul de la mina de aur şi cupru de pe 5 august, guvernul din Chile a realizat că proprietarii minei nu sunt echipaţi pentru a duce la bun sfârşit operaţiunea de salvare. Prin intermediul mai multor firme americane, au ajuns până la urmă la Jeff Hart, considerat cel mai bun la săpatul puţurilor foarte mari.

Hart şi echipa lui s-au confruntat cu multe probleme pe parcursul săpăturilor. La un moment dat, din cauza proastei cartografieri a minei, au dat peste o grindă de rezistenţă din metal, care a sfărâmat burghiul uriaş folosit la săpături. Aşa că a fost nevoie de echipament nou, care a fost adus cu avionul din Statele Unite. Progresul operaţiunilor a fost oprit atunci timp de mai multe zile, în puţ fiind coborâţi magneţi puternici pentru a scoate bucăţile de metal rămase.

Dar totul e bine când se termină cu bine. Zece dintre cei 33 de mineri din Chile blocaţi în subteran de mai bine de două luni au fost scoşi la suprafaţă, miercuri dimineaţă. Minerii au arătat o stare bună de sănătate în ciuda celor 68 de zile petrecute în subteran. Operaţiunile de salvare au suferit mai multe amânări din cauza unei avarii a capsulei, la o coborâre de probă.

Jeff Hart vorbeşte la CNN despre operaţiunea din Chile

Urmăreşte LIVE operaţiunea de salvare a minerilor din subteran

Antena3.ro

 

×
Parteneri
Generalul Florian Coldea, audiat de procurorii DNA în calitate de suspect
x close