Antena 3 CNN Externe Erupţia de cenuşă a unui vulcan inactiv de peste un secol perturbă spaţiul aerian al Noii Zeelande

Erupţia de cenuşă a unui vulcan inactiv de peste un secol perturbă spaţiul aerian al Noii Zeelande

Erupţia de cenuşă a unui vulcan inactiv de peste un secol perturbă spaţiul aerian al Noii Zeelande
Sursa foto: Foto: EPA/Intact Images
de S.T.    |    07 Aug 2012   •   09:05

Erupţia de cenuşă a unui vulcan inactiv de peste un secol a perturbat puternic spaţiul aerian al Noii Zeelande marţi, zeci de avioane fiind blocate la sol, relatează AFP.

Agenţia neozeelandeză de seismologie GSN Science a anunţat că muntele Tongariro, situat pe Insula de Nord, şi-a început erupţie cu puţin înainte de miezul nopţii de luni spre marţi (luni, 15.00, ora România), manifestând pentru prima dată o activitate semnificativă din 1897 şi până în prezent.

Conform spuselor reprezentanţilor Apărării Civile, erupţia nu a provocat scurgeri de lavă, dar a produs o coloană de cenuşă care urca până la 6.000 de metri altitudine, antrenând anularea a zeci de zboruri interne.

"A fost ca şi cum tuna şi fulgera, ca un foc de artificii. A fost spectaculos", a declarat un locuitor din masivul Tongariro, David Bennett, pentru Fairfax Media.

Noua Zeelandă se află pe Centura de Foc a Pacificului, la întâlnirea plăcilor tectonice australiană şi a Pacificului, înregistrând până la 15.000 de cutremure pe an şi o activitate vulcanică puternică.

Erupţia cu cele mai numeroase victime care a afectat ţara s-a produs în 1953, când bucăţi de rocă din Muntele Ruapehu, pe Insula de Nord, au distrus un pod feroviar şi au cauzat deraierea unui tren, provocând moartea a 151 de persoane.

×
Subiecte în articol: vulcan eruptie
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close