Antena 3 CNN Externe Ce a dezvăluit erupția vulcanului Șiveluci din Rusia, urmată de un cutremur de anvergură

Ce a dezvăluit erupția vulcanului Șiveluci din Rusia, urmată de un cutremur de anvergură

Șiveluci, unul dintre cei mai activi vulcani ruși, situat în peninsula Kamceatka, a erupt și a aruncat în aer un nor imens de cenușă care a acoperit localități și a declanșat un avertisment pentru traficul aerian.

Ce a dezvăluit erupția vulcanului Șiveluci din Rusia, urmată de un cutremur de anvergură
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Apr 2023   •   13:37

Vulcanul a început să erupă marți, imediat după miezul nopții, și a ajuns la un apogeu al activității aproximativ șase ore mai târziu.

Norul de cenușă a acoperit o suprafață de 108.000 de kilometri pătrați, potrivit filialei din Kamceatka a Institutului de Geofizică din cadrul Academiei de Științe din Rusia.

Fluxuri de lavă s-au rostogolit pe versanții vulcanului, topind zăpada și generând râuri de noroi care au pus în pericol o autostradă, în timp ce localitățile din zonă au fost acoperite de cenușă gri într-un strat de până la 8,5 centimetri grosime, cel mai gros din ultimii 60 de ani.

"Cenușa a ajuns la 20 de kilometri înălțime. Norul s-a deplasat spre vest și a avut loc o cădere foarte abundentă peste satele din apropiere. Vulcanul se pregătea pentru acest lucru de cel puțin un an iar procesul continuă, deși s-a mai calmat", a declarat Danila Cebrov, director al filialei Kamceatka a Institutului de Geofizică.

Citește și: Imagini spectaculoase cu erupția vulcanului Şiveluci din Rusia. Cod roșu de pericol pentru aviație și școli închise

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

La aproximativ 24 de ore după începutul erupției, un cutremur cu magnitudinea 5,8 a avut loc în largul peninsulei.

Oamenii de știință ruși au declarat că seismul a fost o replică a unui cutremur din 3 aprilie.

Nu au existat relatări imediate privind victime în urma fenomenelor geologice în această regiune rusă din apropierea Oceanului Pacific, unde trăiesc circa 300.000 de persoane.

×
Subiecte în articol: Şiveluci Kamceatka vulcan eruptie cutremur
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close