Antena 3 CNN Externe ERUPŢIE VULCANICĂ în Indonezia: Sute de mii de oameni îngroziţi fug din calea ploii de cenuşă, nisip şi pietre de foc

ERUPŢIE VULCANICĂ în Indonezia: Sute de mii de oameni îngroziţi fug din calea ploii de cenuşă, nisip şi pietre de foc

ERUPŢIE VULCANICĂ în Indonezia: Sute de mii de oameni îngroziţi fug din calea ploii de cenuşă, nisip şi pietre de foc
14 Feb 2014   •   09:18

Autorităţile indoneziene au dispus vineri evacuarea a sute de mii de persoane, iar trei aeroporturi internaţionale au fost închise, după erupţia spectaculoasă a Vulcanului Kelud, pe Insula Java, informează AFP.
   
Acest vulcan, deosebit de periculos, deoarece este situat într-o regiune dens populată, a intrat în erupţie joi seara.
   
Posturi de televiziune au difuzat imagini în care apar coloane de cenuşă şi lavă împroşcată către sate din vecinătate. Corespondenţi AFP la faţa locului afirmă că au văzut locuitori îngroziţi, plini de cenuşă, fugind pe motociclete sau la bordul maşinilor.
   
Aeroporturile Surabaya, Yogyakarta şi Solo au fost închise, a declarat un oficial însărcinat cu aviaţia în cadrul Ministerului Transporturilor, Herry Bakti, pentru postul Metro TV, care a filmat avioane acoperite de cenuşă pe tarmac.
   
Un purtător de cuvânt al Agenţiei pentru gestionarea catastrofelor a anunţat că 200.000 de persoane care locuiesc în 36 de sate aflate pe o rază de zece kilometri în jurul Vulcanului Kelud au primit ordin de evacuare.
   
"O ploaie de cenuşă, nisip şi pietre cade până la o distanţă de 15 kilometri de craterul vulcanului", a precizat Sutopo Purwo Nugroho.
   
Serviciile de intervenţie au trimis SMS-uri locuitorilor, îndemnându-i să nu se întoarcă acasă, anunţând că lava va continua să curgă în anumite sate şi că aerul este, în anumite zone, saturat de sulf.
   
Probabilitatea unei noi erupţii la fel de violente ca cea de joi este slabă, a anunţat Centrul pentru Prevenirea Riscurilor Vulcanologice şi Geologice.


Erupţii ale Vulcanului Kelud (1.731 de metri) s-au soldat cu aproximativ 15.000 de morţi începând din secolul al XVI-lea, între care aproximativ 10.000 în 1568.
   
La începutul lui februarie, alt vulcan indonezian, Sinabung, a intrat în erupţie, provocând moartea a 16 persoane. Un vulcan "adormit" de aproximativ 400 de ani, el s-a "trezit" în 2010 şi în septembrie 2013.
   
Cutremurele şi erupţiile vulcanice sunt frecvente în Indonezia, un arhipelag imens, format din mii de insule şi insuliţe, situat pe Centura de Foc a Pacificului. În Indonezia există aproximativ 130 de vulcani activi.



×
Subiecte în articol: vulcan eruptie vulcan
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close