Antena 3 CNN Externe Este CRIZĂ în cel mai mare lanţ de restaurante fast-food din lume. Decizia fără precedent luată de mii de angajaţi

Este CRIZĂ în cel mai mare lanţ de restaurante fast-food din lume. Decizia fără precedent luată de mii de angajaţi

Este CRIZĂ în cel mai mare lanţ de restaurante fast-food din lume. Decizia fără precedent luată de mii de angajaţi
de O.P.    |    30 Aug 2013   •   07:44

Clienţii restaurantelor fast-food din marile oraşe americane s-au ales cu lozinci de protest în loc de hamburgeri. Angajaţii au încetat lucrul şi au ieşit în stradă. Ei cer, în primul rând, creşterea salariilor care sunt apropiate de nivelul minim pe economie din Statele Unite.

Salariaţii reţelelor fast-food din Statele Unite au început protestele de câteva luni. Dar acţiunea desfăşurată simultan în 60 de oraşe americane, a fost cea mai amplă, cel puţin până acum. Lucrătorii spun că salariile de numai câţiva dolari pe oră nu le ajung să-şi întreţină familiile.
 
Patronatul susţine, însă, că salariul mediu pe ramură este cât se poate de corect: nouă dolari pe oră, ceva mai mult decât nivelul minim pe economie, de 7.25 dolari. Asociaţia Naţională a Restaurantelor adaugă că angajaţii mai au şi alte avantaje: primesc o calificare utilă şi se obişnuiesc cu disciplina muncii, care le va fi de folos în orice carieră. Greviştii au primit, în schimb, sprijinul unor oameni politici.

Într-adevăr, statisticile arată că venitul unui lucrător la fast-food se situează, în medie, cu mult sub nivelul oficial al sărăciei din Statele Unite. Manifestanţii au cerut, de asemenea, să li se permită să se înscrie în sindicate, deoarece, în prezent, nu au acest drept.


×
Subiecte în articol: grevă
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close