Antena 3 CNN Externe "Este, cu adevărat, un ciclon puternic". Coastele de est ale Australiei sunt ameninţate de Ita, un ciclon de categoria 5

"Este, cu adevărat, un ciclon puternic". Coastele de est ale Australiei sunt ameninţate de Ita, un ciclon de categoria 5

"Este, cu adevărat, un ciclon puternic". Coastele de est ale Australiei sunt ameninţate de Ita, un ciclon de categoria 5
de S.T.    |    11 Apr 2014   •   11:36

Un ciclon cu rafale de vânt de până la 300 de kilometri pe oră se îndreaptă către Marea Barieră de Corali, în largul Australiei, riscând să producă pagube importante în zona de coastă, au anunţat vineri autorităţile, relatează AFP.

Ita, un ciclon de categoria 5, maximă, urmează să atingă Cooktown, o localitate de coastă cu aproximativ 2.400 de locuitori, situată la aproximativ 1.600 de kilometri de Brisbane.

"Orice fenomen care depăşeşte o viteză a rafalelor de vânt de 80 de kilometri pe oră este periculos", a declarat pentru postul public ABC primarul din Cook Shire, Peter Scott.

Premierul statului Queensland, Campbell Newman, i-a avertizat pe locuitorii care deţin case construite înainte de 1985, când au intrat în vigoare noi norme de construire, că acestea ar putea să nu reziste ciclonului. El le-a recomandat acestor locuitori să meargă în centre de găzduire, vineri dimineaţa, să-şi ia cu ei bunuri personale importante, medicamente, hrană şi apă.

Ita se afla vineri la prânz la aproximativ 175 de kilometri nord-est de Cooktown. O zonă de alertă a fost instituită, de la Lockhart River, în nordul Queensland, şi până la Innisfail, în sud, înglobând Cairns, la nivelul Marii Bariere de Corali.

Ciclonii tropicali sunt frecvenţi în nord-estul Australiei, dar acesta este mai puternic decât Yasi, un ciclon uriaş care a devastat case şi recolte în această zonă, în urmă cu trei ani.

×
Subiecte în articol: ciclon
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close