Antena 3 CNN Externe "Este mai mare decât INDIA". Exploratorii au plecat în căutarea celui "de-al şaptelea continent"

"Este mai mare decât INDIA". Exploratorii au plecat în căutarea celui "de-al şaptelea continent"

"Este mai mare decât INDIA". Exploratorii au plecat în căutarea celui "de-al şaptelea continent"
de O.P.    |    30 Apr 2013   •   11:36

La sfârşitul lunii mai, o expediţie condusă de francezul Patrick Deixone va pleca va pleca în căutarea celui "de-al şaptelea continent", care este de fapt o imensă placă de deşeuri de plastic care pluteşte la suprafaţa Oceanului Pacific, mai mare ca suprafaţă decât India, dar despre care se ştiu puţine lucruri.

Acest fenomen a fost descoperit în urmă cu patru ani de Patrick Deixonne, 48 de ani, în timpul unei curse solitare cu barca, scrie AFP.

Patrick Deixonne s-a reîntors acasă, s-a documentat şi a aflat răspunsul: deşeurile de plastic se adună la Punctul de Întâlnire a curenţilor marini, dând naştere unor imense vârtejuri.
Potrivit Agenţiei spaţiale franceze (CNES), sub a cărei egidă se desfăşoară expediţia, vârtejul din Pacificul de Nord, dintre California şi Hawai, este unul din cele mai mari de pe planetă, având o suprafaţă de circa 3,4 milioane de km2.

Placa de deşeuri care pluteşte acolo este ”situată în schimb în locuri puţin frecventate de vasele comerciale şi turistice, aşa încât problema îi interesează doar pe ecologişti şi oameni de ştiinţă”, spune Patrick Deixonne.

De la descoperirea ei de către oceanograful american Charles Moore, în 1997, stratul de resturi de plastic a făcut obiectul câtorva studii care au analizat impactul poluării asupra oceanelor şi faunei oceanice.


 

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close