x close

Este oficial. Gazprom a reluat livrările de gaze către Ucraina

12 Oct 2015   •   11:27
Este oficial. Gazprom a reluat livrările de gaze către Ucraina Foto: Agerpres
Concernul rus Gazprom a reluat luni livrările de gaze naturale către Ucraina, întrerupte la 1 iulie 2015, după ce Kievul și Moscova au încheiat acum două săptămâni un protocol de acord sub egida Uniunii Europene, scrie Agerpres. 

'Gazprom a reluat, începând cu ora 10:00 (07:00 GMT), livrările către Ucraina. Am primit de la Naftogaz (compania ucraineană) 234 milioane de dolari, reprezentând plata în avans pentru livrările pe luna octombrie'', a anunțat șeful companiei ruse, Aleksei Miller, potrivit TASS și RIA Novosti. 

Șeful Gazprom anunțase încă de vineri că grupul rus va relua luni livrările de gaze naturale către Ucraina, după ce Kievul va achita plata în avans pentru cantitatea de gaze naturale pe luna octombrie.

La începutul lunii iulie a acestui an, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale pentru Ucraina după ce Kievul nu a plătit în avans sumele necesare pentru achizițiile de gaz. La sfârșitul lunii septembrie, după lungi și dificile negocieri mediate de UE, cele două părți au ajuns la o soluție de compromis cu privire la așa-numitul 'pachet de iarnă' care să permită aprovizionarea cu gaz a Ucrainei în perioada octombrie 2015 — martie 2016.

Anul trecut, un astfel de 'pachet de iarnă', încheiat în octombrie 2014 printr-o mediere europeană, a permis Ucrainei să iasă din iarnă fără probleme majore, după ce anterior Moscova tăiase gazul pentru Kiev, pe fondul conflictului separatist din estul Ucrainei.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

Citeşte mai multe despre:

Gazprom gaze gaze naturale
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati