Antena 3 Externe Estul Libiei se declară regiune autonomă

Estul Libiei se declară regiune autonomă

de M.Z.    |    06 Mar 2012   •   17:54
Estul Libiei se declară regiune autonomă Foto: Intact Images/EPA

Liderii mai multor triburi şi miliţii din estul Libiei au proclamat, marţi, autonomia acestei regiuni petrolifere, unde a început în urmă cu un an revolta prin care a fost înlăturat de la putere Muammar Gaddafi, potrivit AFP.

"Regiunea alege sistemul federal", spun liderii triburilor, care menţionează de asemenea alegerea lui Ahmed Zubair la conducerea entităţii denumite Cirenaica, ce se întinde de la frontiera egipteană până la Sirte, regiunea natală a colonelului Gaddafi.

Mii de persoane au asistat la această ceremonie, în cadrul căreia a fost numit şi un Consiliu responsabil cu gestionarea afacerilor acestei regiuni, marginalizată în timpul regimului de 42 de ani al colonelului Muammar Gaddafi.

Ahmed Zubair este un văr al fostului rege Idriss al-Senoussi, înlăturat de la putere de Gaddafi, în 1969. Zubair este şi membru al Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) aflat la putere.

Noile autorităţi libiene s-au pronunţat de mai multe ori împotriva federalizării ţării.

Consiliul naţional de tranziţie, guvernul central interimar, şi-a afirmat în mod repetat opoziţia faţă de crearea unei regiuni de est, avertizând că aceasta ar putea duce la destrămarea statului nord-african.

Libia a fost cândva divizată în trei regiuni administrative: Cirenaica, Tripolitania şi Fezzan. Sistemul federal a fost suprimat în 1963.


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
TOP articole pe Antena 3:
Parteneri
x close