Antena 3 CNN Externe Europa a început discuţii ascunse cu Hamas

Europa a început discuţii ascunse cu Hamas

Europa a început discuţii ascunse cu Hamas
Sursa foto: Khaled Meshal
19 Feb 2009   •   08:00

Statele europene au deschis un dialog direct cu Hamas, în timp ce SUA intensifică procesul de stabilire a păcii în Orientul Mijlociu, sub Barack Obama.În prima întâlnire de acest fel, doi senatori francezi au mers la Damasc acum două săptămâni pentru a discuta cu lideril fracţiunii islamiste palestiniene, Khaled Meshal.
Iar cu o săptămână înainte, doi membri ai parlamentului britanic au purtat discuţii la Beirut cu reprezentantul Hamas în Liban, Usamah Hamdan.
?Cu mult mai mulţi oameni vorbesc cu Hamas de cât ar putea crede cineva. Este începutul a ceva noi- deşi nu negociem?, declara un diplomat european, citat de The Independent.
Hamdan a declarat miercuri că de la sfârşitul anului trecut, parlamentari din Suedia, Olanda şi ale trei state occidentale pe care nu le-a numit au purtat discuţii cu Hamas.
?Ei cred că au făcut o greşeală prin trecerea Hamas pe lista neagră?, declara acesta făcând referire la decizia UE din 2003 când aripa politică a milcării a foistr trecută ca organizaţie teroristă.
Contactele politice cu Hamas sunt interzise de regulile Cvartetului internaţional pentru pace în Orientul Mjlociu- ce grupează SUA, UE,Rusia şi ONU- pe motiv că mişcarea palestiană rămâne credincioasă distrugerii Israel. Cu toate acestea politica stabilită în 2006 a fost pusă la îndoială de războiul de 22 de zile cu Israel. Până acum parlamentarii care au discutat cu Hamas au făcut-o la propria iniţativă.
Antena3.ro

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close