Antena 3 CNN Externe Europa îngheaţă! Vedeţi lista statelor afectate de oprirea livrărilor de gaz rusesc

Europa îngheaţă! Vedeţi lista statelor afectate de oprirea livrărilor de gaz rusesc

Europa îngheaţă! Vedeţi lista statelor afectate de oprirea livrărilor de gaz rusesc
07 Ian 2009   •   12:04

Ruşii au închis robinetul de gaze naturale destinate Europei, punând pe jar autorităţile Uniunii. Se caută resurse alternative, modalităţi de negociere cu Gazprom sau de contrângere. În plină criză a gazelor, se ridică întrebarea: cât depind europenii de gazul rusesc şi care vor fi cele mai afectate state, ai căror locuitori vor tremura de frig?
Potrivit unui studiu realizat de European Council on Foreign Relations, pe primul loc în topul dependeţei de gaz rusesc se află Letonia, urmată îndeaproape de Slovacia, Finlanda şi Estonia, cu un consum apropiat de 100%. Peste 80% din necesarul de gaze naturale din Bulgaria, Lituania şi Cehia este asigurat, de asemenea, de Gazprom.
Tot Rusia alimentează în proporţie de peste 60% state precum Grecia, Austria şi Ungaria. Slovenia, Polonia şi Germania folosesc gazul rusesc în proporţie de peste 40%, iar Italia de peste 30%.
Mai ferite de conflictul ruso-ucrainean sunt state precum România şi Franţa, care importă peste 20% din totalul de gaze naturale utilizate în economie.
Belgia, Luxemburg şi Olanda încheie topul, depinzând de livrările Gazprom în proporţie de maxim 10%.
Alte state precum Cipru, Danemarca, Portugalia, Irlanda, Spania, Suedia, Marea Britanie şi Malta folosesc alte surse de alimentare.

Antena3.ro

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close