Antena 3 CNN Externe Europa, la un pas de catastrofă. Olanda, bântuită de o furtună extrem de violentă

Europa, la un pas de catastrofă. Olanda, bântuită de o furtună extrem de violentă

Europa, la un pas de catastrofă. Olanda, bântuită de o furtună extrem de violentă
Sursa foto: Foto: eumetsat.int/ csmonitor.com
06 Ian 2012   •   08:05

Furtuna violentă care a străbătut, zilele trecute, Marea Britanie s-a deplasat până în centrul Europei. Vântul deosebit de puternic, însoţit de ploi şi ninsori abundente a provocat pagube şi accidente în mai multe ţări de pe continent. Cea mai gravă pare situaţia din Olanda, unde un important dig ar putea să cedeze la nord de Haga.

Un sat din nordul Olandei a fost evacuat şi alţi zeci de fermieri ar putea fi nevoiţi să-şi părăsească în grabă locuinţele, ameninţate de inundaţii. O mare suprafaţă de teren, situată sub nivelul mării, ar putea fi inundată dacă digul de protecţie va ceda, după mai multe zile în care a plouat în continuu.  Armata a fost pusă şi ea în alertă. Fermierii ezită, totuşi, să-şi lase gospodăriile în voia sorţii.

În Belgia, cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa, într-un accident provocat de rafalele de vânt care au depăşit 120 de kilometri pe oră. Numeroşi copaci au fost smulşi din rădăcini chiar la Bruxelles.



Franţa s-a aflat şi ea în calea furtunii, care a lăsat zeci de mii de familii fără curent electric.

Vremea rea nu cruţă nici Germania, unde litoralul din nordul ţării a fost lovit de valuri uriaşe. Pe şosele, vântul puternic i-a făcut pe mai mulţi şoferi să piardă controlul vehiculelor. În centrul ţării, o regiune montană foarte populară între turişti a devenit o adevărată capcană pentru vizitatori, deoarece vântul a fost însoţit, aici, de ninsoare şi polei.

Zăpada este cea care le pune probleme şi cehilor. Şoselele au devenit aproape de necirculat şi sunt adesea blocate de mulţimea vehiculelor înzăpezite. Mulţumiţi sunt doar amatorii sporturilor de iarnă, care aşteptau de mult venirea zăpezii.



×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close