Antena 3 CNN Externe Europa pune presiune pe Israel să stopeze colonizarea teritoriilor ocupate

Europa pune presiune pe Israel să stopeze colonizarea teritoriilor ocupate

Europa pune presiune pe Israel să stopeze colonizarea teritoriilor ocupate
Sursa foto: ierusalim
22 Iul 2009   •   09:39

Germania, Franţa şi preşedinta UE, Suedia, s-au alăturat statelor occidentale ce pun presiune pe Israel să oprească construcţia de aşezări în Ierusalimul de Est şi Cisiordania.
La Berlin, Ruprecht Polenz, lider al partidului conservator al cancelarului Angela Merkel, a declarat că Israelul riscă ca, ?gradual, să comită suicid ca stat democtratic dacă nu opreşte construcţia?.
Polenz, care este şi şeful comisiei de externe a parlamentului a mai subliniat că "Israelul trece cu vederea faptul că nici palestinienii şi nici un stat arab nu vor fi de acord cu o soluţie fără Ierusalimul de Est."
Israelul este somat de SUA să oprească colonizarea teritoriilor ocupate pentru a putea relua negocierile de pace dintre palestinieni şi israelieni şi eventuala creare a unui stat palestinian. Israel susţine că nu construieşte noi aşezări, ci are dreptul la noi locuinţe în cadrul celor existente pentru a acoperi creştere naturală a populaţiei.
Ca un semn că premierul Benjamyn Netanyaju îşi îndulceşte tonul au apărut în presă informaţii despre o posibilă intenţie a guvernului de a dărâma unele avanposturi evreieşti care nu au avut aprobate de construcţie.

Pe de altă parte, ministerul francez de Externe l-a convocat pe ambasadorul israelian la Paris, Daniel Shek, pentru a protesta contra unui proiect imobiliar în Ierusalimul de Est, pe care Israelul îl consideră parte a capitalei sale, iar palestinienii îl privesc ca făcând parte dintr-un viitor stat independent.

Israelul a anexat Ierusalimul de Est în urma războiului din Orientul Mijlociu, o iniţiativă care nu a fost recunoscută niciodată la nivel internaţional.
În plus, Suedia, care deţine preşedinţia UE, a cerut Israelului să se abţină de la demolarea caselor din Ierusalimul de Est.

Ierusalimul a devenit punctul central al problemei coloniilor evreieşti după ce oficiali evrei au acuzat SUA că a cerut ambasadorului la Washington ca Israel să suspende planurile de a construi 20 de apartamente în sectorul de est al oraşului.
Statele Unite nu au confirmat niciodată că au cerut acest lucru, dar Netanyahu a respins cererea public.
Antena3.ro

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close