Antena 3 CNN Externe Europenii vor să distrugă bombele nucleare

Europenii vor să distrugă bombele nucleare

Europenii vor să distrugă bombele nucleare
09 Dec 2008   •   03:38

Uniunea Europeană încearcă să revigoreze o mişcare prin care să se reduca numărul de arme nucleare, propunând o interzicere globală a testelor şi un moratoriu pe producţia tuturor materialelor folosite la fabricatie, potrivit unei scrisori a preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy.
Franţa, care este putere nucleară, deţine preşedinţia UE până la sfârşitul lunii, iar Sarkozy i-a scris secretarului general al ONU, Bai Ki moon, în numele UE.
"Suntem convinşi de necesitatea muncii pentru dezarmare generală. ONU are un rol important de jucat în dezbaterea privind dezarmarea. Europa vrea să joace şi ea un rol important", scrie liderul de la Paris.
Numărul de arme nucleare din lume este de cel putin 20.000 şi există un interes pentru reducerea lor în epoca post-Război Rece, când ţări mici, mai puţin stabile se crede că doresc bomba nucleară.
La rândul său, preşedintele ales al SUA promitea în campanie că scopul eliminării tuturor armelor nucleare este elementul central al politicii sale nucleare.
UE mai cere deschiderea de consultări pentru realizarea unui tratat care să interzică rachetele sol-sol cu rază scurtă şi medie de acţiune. Acest plan are însă puţine şanse de reuşită din pricina folosirii frecvente în războaiele convenţionale.
Prpounerile UE sunt ratificarea universală a Tratatului de interzicere a testelor nucleare, eliminarea tuturor locaţiilor de testare şi un rgim de inspecţie universal, dar şi continuarea discuţiilor Rusia-SUA pe acordul START, din 1991.
Publicarea scrisorii conincide cu deschiderea la Paris auni conferinţe a unor foşti diplomaţi sau oficiali ce doresc eliminarea armelor nucleare. Printre invitaţi sunt şi Jimmy Carter sau Mihail Gorbaciov.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close