Antena 3 CNN Externe Eutanasierea copiilor care suferă de o boală incurabilă, la un pas de a deveni legală în Belgia

Eutanasierea copiilor care suferă de o boală incurabilă, la un pas de a deveni legală în Belgia

Eutanasierea copiilor care suferă de o boală incurabilă, la un pas de a deveni legală în Belgia
Sursa foto: Foto: www.counselheal.com
28 Noi 2013   •   09:29

Comisia de Afaceri sociale şi a Jusţiţiei din Senatul Belgiei a aprobat propunerea de lege care vizează extinderea cadrului legal care autorizează eutanasia. Belgia a făcut astfel un pas important către extinderea legii privind eutanasia minorilor care suferă de o boală incurabilă, relatează AFP.

Proiectul de lege va fi supus votului celor două Camere ale Parlamentului belgian, în lunile următoare.

Potrivit textului legii, un minor poate cere să beneficieze de eutanasie dacă se confruntă cu suferinţe fizice insuportabile şi netratabile, în fază terminală. Pentru aceasta el trebuie consiliat de către o echipă medicală şi trebuie să primească acordul parental.

În cazul în care proiectul de lege va fi adoptat, Belgia va urma exemplul Olandei, ţara europeană cea mai progresistă, unde eutanasia minorilor este autorizată din 1998.

Proiectul de lege este susţinut de majoritatea partidelor puterii şi opoziţiei, cu excepţia centriştilor democraţi creştini flamanzi şi francofoni, membri ai majorităţii guvernamentale.

Aplicarea legii va fi limitată deoarece va privi, pe an, între zece şi 15 cazuri de minori care suferă de o boală incurabilă, în special cancer, iar al căror deces este prevăzut într-un termen scurt.

Suferinţele "psihice" insuportabile, care au deschis calea eutanasiei pentru adulţi, au fost excluse pentru minori de către senatori.

Reprezentanţii marilor religii creştine, musulmane sau evreieşti şi-au exprimat opoziţia într-un mesaj comun şi "puternica preocupare în faţa riscului banalizării" eutanasiei.

În 2012, 1.452 de eutanasiaţi au fost înregistraţi oficial, reprezentând doi la sută din decesele înregistrate în Belgia.

×
Subiecte în articol: eutanasie
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close