Antena 3 CNN Externe Evenimentul ŞOCANT care a schimbat cursul ISTORIEI. America a fost îngenuncheată în acele momente

Evenimentul ŞOCANT care a schimbat cursul ISTORIEI. America a fost îngenuncheată în acele momente

Evenimentul ŞOCANT care a schimbat cursul ISTORIEI. America a fost îngenuncheată în acele momente
de O.P.    |    22 Noi 2013   •   06:43

Statele Unite comemorează, astăzi, 50 de ani de la asasinarea preşedintelui John Fitzgerald Kennedy, eveniment care a şocat întreaga lume şi a schimbat cursul istoriei.

Preşedintele a fost împuşcat mortal pe o stradă din Dallas, în timp ce-şi saluta admiratorii dintr-o maşină decapotabilă. Americanii sunt şi astăzi convinşi că moartea lui Kennedy a fost rezultatul unei conspiraţii.

La 22 noiembrie 1963, preşedintele John Kennedy şi soţia sa Jacqueline început o vizită la Dallas, în Texas. Deşi mulţi localnici, cu opinii de dreapta, îi erau ostili preşedintelui democrat, străzile erau pline de admiratori entuziaşti.



Kennedy a decis să străbată oraşul într-o maşină decapotabilă. La trecerea printr-o intersecţie, câteva focuri de armă au prefăcut sărbătoarea în tragedie.

Preşedintele a fost  dus de urgenţă la spital. Unul dintre gloanţe îi spulberase o parte din craniu iar medicii nu au mai putut face nimic.

În timp ce Statele Unite şi lumea întreagă erau în stare de şoc, s-a anunţat arestarea unui suspect: Lee Harvey Oswald, care, între timp, ucisese şi un poliţist. Deşi tânăr, acesta avea un trecut tulbure: fost puşcaş marin, se declarase, la un moment dat, comunist şi petrecuse câţiva ani în Uniunea Sovietică.

El nu a apucat, însă, să declare prea multe pentru că a fost la rândul său împuşcat mortal chiar în sediul poliţiei, în timpul unei transmisii în direct.

Ucigaşul său, Jack Ruby, a murit după câţiva ani de cancer, în închisoare. Ancheta oficială a stabilit că Oswald a acţionat de unul singur, dar mulţi americani nu cred nici acum că el a fost, într-adevăr, ucigaşul lui Kennedy.

John Kennedy a fost înmormântat la cimitirul Arlington din capitala federală. Preşedinţii Obama şi Clinton i-au adus, deja, un omagiu, acum două zile. Pentru prima oară, o ceremonie memorială va avea loc şi la Dallas, oraşul stigmatizat, multă vreme, pentru moartea unuia din cei mai iubiţi preşedinţi americani.


×
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close