Antena 3 CNN Externe O tânără l-a dat în judecată pe medicul care i-a permis mamei sale să o aducă pe lume. A câștigat dreptul la despăgubiri uriașe, în Anglia

O tânără l-a dat în judecată pe medicul care i-a permis mamei sale să o aducă pe lume. A câștigat dreptul la despăgubiri uriașe, în Anglia

O tânără sportivă din Anglia l-a dat în judecată pe medicul de familie al mamei sale și a susținut în instanță că doctorul respectiv ar fi trebuit să ia măsuri pentru ca reclamanta să nu se nască vreodată, relatează presa britanică.

O tânără l-a dat în judecată pe medicul care i-a permis mamei sale să o aducă pe lume. A câștigat dreptul la despăgubiri uriașe, în Anglia
Sursa foto: Twitter @TrevorCoult_MC
de Georgiana Adam    |    01 Dec 2021   •   19:58

Evie Toombes, cunoscută săritoare peste obstacole, a câștigat în instanță dreptul la despăgubiri de milioane de euro, în ceea ce jurnaliștii britanici au numit "o decizie judecătorească de referință".

Toombes, în vârstă de 20 de ani, s-a născut cu o afecțiune a coloanei vertebrale numită spina bifida, care în formele sale grave poate duce la paralizie parțială sau completă a membrelor inferioare.

Conform depozițiilor făcute în instanță, mobilitatea tinerei este "foarte limitată" iar dependența sa de un scaun cu rotile se accentuează pe măsura înaintării în vârstă, starea sa fiind alterată și de probleme cu intestinul și vezica urinară.

În pofida afecțiunii congenitale, tânăra și-a construit o carieră de succes în disciplina ecvestră, concurând atât în competițiile curente, cât și în cele pentru sportivii cu dizabilități.

Ea l-a acționat în judecată pe medicul Philip Mitchell pentru că acesta nu ar fi determinat-o pe mama sa, Caroline Toombes, în vârstă de 50 de ani, să ia suplimente alimentare esențiale înainte de a rămâne însărcinată.

Lupta în instanță pentru dreptul de a nu se fi născut

Potrivit reclamantei, dacă doctorul i-ar fi spus mamei ei că trebuie să ia acid folic pentru a minimiza riscul de a naște un copil cu spina bifida, femeia ar fi amânat decizia de a rămâne însărcinată. 

Drept consecință, Evie Toombes nu s-ar fi născut niciodată.

Culpa invocată de Susan Rodway, avocata tinerei, este "concepție defectuoasă".

Mama tinerei, care era dornică să aibă copii, a susținut în instanță că medicul Mitchell nu i-a vorbit de importanța acidului folic în prevenirea afecțiunii spina bifida la nou-născuți.

Caroline Toombes a precizat că doctorul i-a spus să meargă acasă "și să facă mult sex", ceea ce i s-a părut un sfat "oarecum tâmpit".

La rândul său, Michael De Navarro, apărătorul medicul Mitchell, a negat responsabilitatea acestuia, sugerând că Toombes ar fi fost deja însărcinată cu Evie atunci când s-a dus să consulte doctorul.

Judecătorul se pronunță în favoarea tinerei reclamante

Miercuri, judecătoarea Rosalind Coe i-a dat dreptate reclamantei.

Coe a decis că, dacă mamei lui Evie i s-ar fi oferit sfatul corect, aceasta ar fi amânat încercările de a avea un copil până la asimilarea dietei cu acid folic, cunoscut și drept Vitamina B9.

"În aceste circumstanțe, ar fi existat o concepție ulterioară, care ar fi avut ca rezultat un nou-născut sănătos", a concluzionat judecătoarea.

Decizia marchează un precedent și arată că, de acum înainte, un medic va putea fi făcut răspunzător dacă neglijarea sfaturilor adecvate pentru pacient înainte de concepție are ca rezultat nașterea unui copil cu o afecțiune gravă de sănătate.

Judecătoarea Coe i-a acordat lui Evie Toombes dreptul la o compensație despre care avocații tinerei au spus că nu a fost încă calculată.

Ei au precizat însă că suma pretinsă va fi foarte mare, pentru a acoperi costul nevoilor de îngrijire pe tot parcursul vieții.

Cazul urmează să revină în instanță pentru fixarea despăgubirilor, cu excepția cazului în care părțile se înțeleg în prealabil.

×
Subiecte în articol: Evie Toombes
Parteneri
Motorina, o nouă ieftinire înainte de weekend
x close