Antena 3 CNN Externe Executivul UE va lansa un nou instrument de înghețare a fondurilor către Ungaria

Executivul UE va lansa un nou instrument de înghețare a fondurilor către Ungaria

Executivul Uniunii Europene va demara marți noua procedură disciplinară a blocului împotriva Ungariei, au declarat pentru Reuters două surse familiare cu chestiunea, un pas care ar putea duce la înghețarea finanțării guvernului premierului Viktor Orban.

Executivul UE va lansa un nou instrument de înghețare a fondurilor către Ungaria
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    05 Apr 2022   •   18:29

În urma relațiilor tensionate, puțini membri din UE i-au oferit felicitări lu iViktor Orban, după ce acesta a obținut o a patra victorie fulgerătoare în alegerile naționale.

Victoria sa a venit în ciuda criticilor UE că subcotează drepturile liberal-democratice și acuzațiile că folosește fonduri din bloc pentru a-și îmbogăți asociații.

O sursă a spus că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va anunța începerea procedurii disciplinare atunci când va vorbi cu Parlamentul European mai târziu în cursul zilei.

Ar mai dura luni bune până când Comisia va finaliza lucrările interne pe această temă și o înaintează liderilor naționali ai UE pentru o decizie, a adăugat sursa, potrivit Reuters.

Ar fi pentru prima dată când UE încearcă noul său instrument, conceput pentru a preveni utilizarea abuzivă a cheltuielilor comune. A fost convenit de toți cei 27 de lideri ai UE la sfârșitul anului 2020, în ciuda reticenței din partea lui  Orban și a aliaților săi naționaliști care guvernează în Polonia.

Țările UE mai bogate care contribuie la cuferele comune ale blocului - printre care Varșovia și Budapesta sunt beneficiari neți - au refuzat să continue să plătească fără garanții mai puternice pentru a se asigura că banii lor nu sunt în beneficiul celor care subcotează democrația.

La putere din 2010, Orban a strâns lațul în jurul mass-media, a universităților și a ONG-urilor și a restrâns libertățile migranților și homosexualilor.

Confruntările privind statul de drept au apărut ca o amenințare existențială pentru UE, coeziunea acesteia fiind contestată din interior de Orban, în timp ce blocul se confruntă cu provocări, de la redresarea COVID și schimbările climatice până la legăturile strânse cu China și Rusia, care a invadat Ucraina.

×
Subiecte în articol: Ungaria fonduri Viktor Orban
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close