Antena 3 CNN Externe Exerciţii militare comune ale Rusiei şi altor patru state ex-sovietice

Exerciţii militare comune ale Rusiei şi altor patru state ex-sovietice

Exerciţii militare comune ale Rusiei şi altor patru state ex-sovietice
Sursa foto: Exercitii militare
17 Oct 2009   •   11:39

Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi colegii săi din alte patru foste republici sovietice au asistat la exerciţiile unei noi forţe comune de reacţie rapidă. Unitatea se doreşte o replică la structurile asemănătoare din cadrul Alianţei Atlantice.

Exerciţiile de vineri au reprezentat faza finală a unor manevre la care au participat, timp de două săptămâni, aproape 7.000 de militari din Rusia, Kazahstan, Armenia, Tadjikistan şi Kârgâzstan. 120 de tancuri, peste 200 alte vehicule blindate, zeci de avioane şi elicoptere au fost implicate în luptele puse în scenă într-un poligon din deşert, în sudul Kazahstanului.

Preşedintele Medvedev s-a declarat mulţumit de rapiditatea cu care a fost constituită şi antrenată Forţa de Reacţie Rapidă. "Este o replică la ameninţările cu care se confruntă ţările noastre - terorismul, traficul de droguri, extremismul religios", a declarat preşedintele rus.

Un punct culminant al demonstraţiei a fost, de altfel, simularea operaţiunii de salvare a unor ostatici reţinuţi de terorişti.

Unitatea acţionează sub egida Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă, considerată un fel de "NATO de limbă rusă", dar Medvedev nu a evocat eventuala rivalitate cu Occidentul. În ciuda acestei desfăşurări de forţe, un cotidian rus aprecia vineri că Forţa se află abia într-un stadiu "embrionar", iar misiunea sa "nu este prea clară". De altfel, două din ţările semnatare ale Tratatului de Securitate Colectivă - Uzbekistan şi Belarus - au refuzat să i se alăture.

Antena 3

×
Subiecte în articol: exercitii militare
Parteneri
Hidroelectrica crește prețurile la energia electrică, pentru anumiți consumatori
x close