Antena 3 CNN Externe Cel mai mare exercițiu aerian din istoria NATO, desfășurat cu 220 de avioane de luptă. România participă cu o aeronavă Spartan

Cel mai mare exercițiu aerian din istoria NATO, desfășurat cu 220 de avioane de luptă. România participă cu o aeronavă Spartan

Cel mai mare exercițiu aerian din istoria NATO are loc în Germania, Cehia şi Țările Baltice. La demonstraţia de forţă participă 220 de avioane, printre acestea, şi o aeronavă românească Spartan.

de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Iun 2023   •   09:16

Air Defender 2023, cel mai mare exercițiu aerian al NATO de până acum, implică peste 10.000 de soldați ai forțelor aeriene din 24 de națiuni și 220 de avioane.

Coordonat de Germania, exercițiul aerian este menit să demonstreze unitatea membrilor săi în fața potențialelor amenințări, în special în fața Rusiei.

Exercițiul a fost conceput încă din 2018, parțial ca răspuns la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Până la 250 de aeronave vor fi staționate în șase baze militare, iar peste 10.000 de soldați din țările membre ale Alianței se vor antrena în situații de criză pe trei zone de zbor: în nordul Germaniei, în Marea Nordului, în est și într-o mică fâșie din sudul Germaniei.

Citește și: Avertismentul unui expert ONU: Mine antipersonal ar putea eșua pe litoralul Mării Negre!

Aceste zone aeriene vor fi închise alternativ pentru aeronavele civile, timp de câteva ore, pe parcursul zilelor în care se desfășoară antrenamentele.

Forțele americane trimit cel mai modern avion de luptă al Alianței, aeronava F-35, pentru a participa la exerciții.

Detașamentul Forțelor Aeriene Române participă la acest exercițiu cu o aeronavă C-27 Spartan.

Pregătirea militară se va desfășura în special în Germania, dar și în țări precum Estonia, Letonia sau Cehia.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close