Antena 3 CNN Externe Exerciţiu nuclear al NATO în Mediterană şi sudul Europei

Exerciţiu nuclear al NATO în Mediterană şi sudul Europei

NATO lansează luni, 16 octombrie 2023, exercițiul nuclear anual planificat „Steadfast Noon”, cu până la 60 de avioane participând la zboruri de antrenament peste sudul Europei, precizează analistul militar Radu Tudor.

Exerciţiu nuclear al NATO în Mediterană şi sudul Europei
Sursa foto: radu-tudor.ro
de Radu Tudor    |    14 Oct 2023   •   11:14

"Exercițiul este o activitate de antrenament de rutină care se desfășoară anual de peste un deceniu. Manevrele vor implica 13 țări aliate și o combinație de tipuri de avioane, inclusiv avioane de luptă avansate și bombardiere americane B-52 care vor zbura din Statele Unite.", scrie Radu Tudor, pe blogul său.

La exerciţiu participă avioane convenționale și aeronave de supraveghere și realimentare. Un alt aliat NATO găzduiește Steadfast Noon în fiecare an. Zboruri de antrenament vor avea loc peste Italia, Croația și Marea Mediterană.

„Exercițiul nostru va contribui la asigurarea credibilității, eficacității și securității descurajării noastre nucleare”, a spus Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. „Trimite un mesaj clar că NATO îi va proteja și va apăra pe toți aliații”.

Exercițiul implică avioane de luptă capabile să transporte focoase nucleare, dar nu implică nicio bombă propriu-zisă.

Exercițiul nu este legat de evenimentele mondiale actuale, iar cea mai mare parte a antrenamentului se desfășoară la cel puțin 1.000 de kilometri de granițele Rusiei.

Conceptul strategic al NATO arată clar că „scopul fundamental al capacității nucleare a NATO este de a menține pacea, de a preveni constrângerea și de a descuraja agresiunea”.

Acesta subliniază că „atâta timp cât vor exista arme nucleare, NATO va rămâne o alianță nucleară”. Exercițiul se va desfășura până pe 26 octombrie.

×
Subiecte în articol: exerciţiu nuclear NATO
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close