Antena 3 CNN Externe Expert rus: "Conflictul din Mali poate implica Franţa într-un război de uzură"

Expert rus: "Conflictul din Mali poate implica Franţa într-un război de uzură"

Expert rus: "Conflictul din Mali poate implica Franţa într-un război de uzură"
Sursa foto: Foto: AFP
17 Ian 2013   •   16:54

Planurile militare franceze, de a finaliza operaţiunile din Mali, în câteva săptămâni, sunt mai mult decât optimiste, având în vedere rebeliunile tuaregilor din trecut, este de părere un expert rus, mediator în conflictele din aceată regiune.

Cele trei mari mişcări de insurecţie, care au avut loc între 1962 şi 2009, s-au întins pe o perioadă cuprinsă între doi şi cinci ani, declară pentru RIA Novosti, Evgueni Korendyasov, fost ambasador în ţara vest-africană, în intervalul 1997-2001.

Săptămâna trecută, Franţa a dispus un efectiv contingent de militari în Mali, pentru a ajuta armata locală să oprească ofensiva islamistă, din inima teritoriilor ocupate de tuaregii din nord.

Fără intervenţia Parisului, capitala Bamako, ar fi căzut în mâna rebelilor în mai puţin de o săptămână, mai spune Korendyasov, care în prezent deţine catedra Centrului de Relaţii Ruso-Africane, din cadrul Academiei de Ştiinţă Rusă.

Preşedintele francez, Francois Hollande, a declarat, marţi, că intervenţia militară din Mali se va încheia în doar câteva săptămâni.
Conform specialistului rus, această estimare este total nerealistă, dacă ţinem cont că rebelii nu au suferit până acum nicio înfrângere semnificativă, iar ţările vecine nu se grăbesc să dispună forţe de menţinere a păcii în Mali, din cauza lipsei de fonduri.
"Conflictul s-ar putea transforma într-un război de uzură pentru forţele implicate, în special pentru francezi", adaugă Korendyasov.

El a respins totodată ipoteza conform căreia statul malinez s-ar putea scinda, aceasta fiind o "măsură neproductivă pe termen lung".
"O soluţie pertinentă, poate fi obţinută doar prin discuţii legate de acordarea unei autonomii mai largi pentru tuaregi", a punctat academicianul rus.

×
Subiecte în articol: mali paris francois hollande
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close