Antena 3 CNN Externe Experţi: Accidentul nuclear din Japonia este mult mai grav decât cel de la Cernobîl

Experţi: Accidentul nuclear din Japonia este mult mai grav decât cel de la Cernobîl

Experţi: Accidentul nuclear din Japonia este mult mai grav decât cel de la Cernobîl
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
02 Apr 2011   •   11:09

Accidentul nuclear din Japonia este mult mai grav decât cel de la Cernobîl, este de părere o specialistă din Rusia. Mai rezervaţi, experţii Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică sunt de părere că situaţia centralei de la Fukushima rămâne "foarte gravă".

 
Atât a mai rămas din reactorul numărul 4 de la Fukushima, devastat de o explozie şi un incendiu. Camera video introdusă în interior de muncitorii japonezi trece prin fumul radioactiv care iese permanent din ruine.
 
În aceeaşi situaţie sunt reactoarele 1, 2, şi 3. Toate ar putea fi îngropate, ca la Cernobîl, într-un uriaş sarcofag de beton. La operaţiune vor fi folosite două dintre cele mai mari pompe de ciment din lume, trimise special din Statele Unite.
 
Pompele fabricate în Germania aparţin unor firme americane care au acceptat să renunţe, temporar, la ele pentru a-i ajuta pe japonezi.
 
Tot din Statele Unite, mai precis de la forţele americane staţionate în Japonia, au venit uriaşele barje maritime care aduc apă pentru răcirea reactoarelor avariate. Americanii, ca şi germanii şi francezii, au trimis şi roboţi rezistenţi la radiaţii care-i vor ajuta pe experţi să evalueze situaţia din interiorul centralei.
 
Unii experţi avertizează că ar putea fi nevoie de 50 sau chiar 100 de ani pentru eliminarea tuturor pericolelor de la Fukushima. Perspectiva nu-i sperie însă, pe muncitorii din echipele de intervenţie.

Potrivit televiziunii americane Fox News, unii dintre ei au acceptat ideea că vor pieri fie din cauza radiaţiilor, fie de cancer. Dar nu vor să renunţe, deoarece spun ei, luptă pentru Japonia şi pentru compatrioţii lor. 

 
 

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close