Antena 3 CNN Externe Experţi în meteorologie: Norul de cenuşă vulcanică, împins de curenţii de aer spre zona arctică

Experţi în meteorologie: Norul de cenuşă vulcanică, împins de curenţii de aer spre zona arctică

Experţi în meteorologie: Norul de cenuşă vulcanică, împins de curenţii de aer spre zona arctică
20 Apr 2010   •   17:03

Norul de cenuşă generat de erupţia vulcanului islandez va fi împins de curenţii de aer spre zona arctică, la finalul acestei săptămâni, informează Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) citată de AFP.

"Situaţia actuală de presiune ridicată, cu vânturi slabe şi curenţi de aer descendenţi în centrul unei zone cu presiune ridicată nu contribuie foarte mult la dispersarea norului de cenuşă", au declarat experţi OMM.

"Însă, spre sfârşitul săptămânii, situaţia se va schimba datorită presiunii scăzute care ar urma să afecteze Islanda. Schimbarea presiunii atmosferice şi ploile asociate cu acest sistem de presiune scăzută nu doar că vor împinge norul spre zona arctică, ci vor coborî şi norul la altitudini mai mici", au mai spus meteorologii.

Experţii au adăugat că particulele fine de cenuşă vor rămâne o perioadă de timp la peste 6.000 de metri, pentru că nu pot fi mutate decât de fenomene meteo semnificative, precum furtunile.

Un nou nor de cenuşă vulcanică se îndreaptă în prezent spre Marea Britanie, iar erupţia vulcanului din Islanda s-a intensificat.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: vulcan eruptie zona arctica meteorologi
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close