Antena 3 CNN Externe Experţi militari ruşi: Aeronava Boeing 777 a fost doborâtă de un avion ucrainean şi trebuia să cadă în Rusia

Experţi militari ruşi: Aeronava Boeing 777 a fost doborâtă de un avion ucrainean şi trebuia să cadă în Rusia

Experţi militari ruşi: Aeronava Boeing 777 a fost doborâtă de un avion ucrainean şi trebuia să cadă în Rusia
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    24 Iul 2014   •   15:52

Aeronava Boeing 777 a companiei Malaysia Airlines a fost doborâtă de un avion de luptă ucrainean Su-25 şi trebuia să cadă pe teritoriul Rusiei, afirmă mai mulţi experţi militari ruşi, informează ITAR-TASS, citată de Agerpres.

Potrivit fostului comandant-şef al forţelor aeriene militare ale Rusiei în perioada 2002-2007, Vladimir Mihailov, avionul Suhoi-25 a putut să se ridice pentru o perioadă scurtă de timp la o înălţime de 10.000 de metri, altitudinea la care zbura aeronava Boeing 777 la 17 iulie, cu sprijinul Centrului de control al zborurilor din Dnepropetrovsk.

Mihailov susţine că avionul Boeing 777 nu a fost doborât cu o rachetă sol-aer Buk, ci de un avion de vânătoare ucrainean, şi afirmă că „organizatorii acestui act terorist îngrozitor se aşteptau ca avionul de linie malaezian să cadă pe teritoriul rus”.

În opinia expertului rus, dacă aparatul Boeing ar fi fost doborât de un sistem de rachete sol-aer Buk, ar fi rezultat o explozie instantanee şi, prin urmare, ar fi fost mai multe fragmente.

O opinie similară a fost exprimată şi de redactorul-şef al revistei "Apărarea Națională", Igor Korotcenko.

„Americanii ştiu adevărul. Estul Ucrainei este monitorizat 24 de ore din 24 de un grup de sateliţi americani, la diferite altitudini, în funcţie de modalităţile de culegere a datelor. De ce nu pun pe masă aceste informaţii? Pentru un motiv foarte simplu - ştiu cine este adevăratul vinovat: armata ucraineană”, a declarat Korotcenko, cunoscut ca fiind un apropiat al Kremlinului.

La rândul său, comentatorul pe probleme militare al cotidianului Komsomolskaia Pravda, Viktor Baraneţ, şi-a exprimat îndoiala că transferul cutiilor negre, spre descifrare, în Marea Britanie ar putea contribui la stabilirea adevărului.

Marea Britanie este „un judecător cumpărat”, consideră Baraneţ, indicând că „dreptul moral” la decriptarea dispozitivelor de înregistrare ale avionului îl are Olanda, ţara care a avut de suferit cel mai mult în urma tragediei.

Totodată, general-locotenentul în rezervă Aleksandr Maslov, fost şef al Statului Major al Forţelor de apărare antiaeriană ale Rusiei, crede că adevărul este cunoscut de dispecerii şi echipele de luptă responsabile de sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei.

Maslov spune că membrii comisiei internaţionale care se ocupă de anchetă ar trebui să solicite Kievului înregistrările discuţiilor între dispeceri şi echipajul avionului Boeing, precum şi înregistrările discuţiilor între puşcaşii de artilerie antiaeriană ai armatei ucrainene, care ar fi în posesia acestor informaţii.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close