Antena 3 CNN Externe Experţii AIEA vor merge la Teheran pentru a pregăti aplicarea acordului de la Geneva

Experţii AIEA vor merge la Teheran pentru a pregăti aplicarea acordului de la Geneva

Experţii AIEA vor merge la Teheran pentru a pregăti aplicarea acordului de la Geneva
de M.T.    |    13 Ian 2014   •   21:32

Experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) se vor deplasa la Teheran, la 18 ianuarie, pentru a pregăti aplicarea acordului de la Geneva, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică, Behrouz Kamalvand, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Experţii AIEA se vor deplasa la Teheran, la 18 ianuarie, pentru a pregăti aplicarea acordului de la Geneva”, care urmează să intre în vigoare la 20 ianuarie, a spus Kamalvand.

Acordul de la Geneva, încheiat de Iran şi marile puteri la sfârşitul lunii noiembrie 2013, prevede ca Teheranul să-şi limiteze pentru o perioadă de şase luni o parte din activităţile sale nucleare sensibile în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor occidentale.

„O mare parte din planul comun de acţiune dintre Iran şi Grupul 5+1 (SUA, Franţa, Marea Britanie, China, Rusia, Germania) vizează acordurile dintre noi şi AIEA. Suntem pe cale de a negocia părţile referitoare la inspecţii şi la supravegherea” programului nuclear iranian ce urmează a fi efectuată de AIEA, a mai precizat oficialul iranian.

Acordul de la Geneva stipulează o supraveghere intensificată a programului nuclear iranian, în special în ceea ce priveşte suspendarea îmbogăţirii uraniului la nivelul de 20%.

×
Subiecte în articol: Teheran program nuclear AIEA
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close