Antena 3 CNN Externe Exploataţi, sechestraţi şi umiliţi. Povestea unor români care au crezut că vor găsi bunăstarea peste hotare

Exploataţi, sechestraţi şi umiliţi. Povestea unor români care au crezut că vor găsi bunăstarea peste hotare

Exploataţi, sechestraţi şi umiliţi. Povestea unor români care au crezut că vor găsi bunăstarea peste hotare
Sursa foto: Foto: www.flickr.com
30 Aug 2012   •   07:28

13 români au fost trimişi de o firmă de recrutare din Cluj să lucreze în Italia în condiţii greu de imaginat. Timp de trei luni au muncit zi de zi, mult mai mult decât stipula contractul, fără să fie plătiţi şi au fost cazaţi într-un subsol plin de şobolani şi gândaci. Iar când au  ameninţat că încetează lucrul, patronii hotelului unde erau angajaţi le-au tăiat utilităţile, i-au sechestrat şi au refuzat să le dea banii cuveniţi.

Firma care i-a trimis pe cei 13 români la muncă în sudul Italiei le-a promis că vor fi plătiţi cu 700 de euro pe lună şi că vor avea asigurate cazarea şi masa. Când au ajuns în peninsulă, şi-au dat seama că au fost păcăliţi. Au mâncat pe banii lor iar locul în care ar fi trebuit să stea şase luni era mizerabil.

Nici unul dintre romani nu a lucrat doar pe postul pentru care fusese trimis. Au desfundat canalizări, au frecat toalete, au muncit la bucătărie. 

După 5 săptămâni în care nu au fost plătiţi deloc, românii au refuzat să mai lucreze şi s-au trezit imediat fără utilităţi.Când au încercat să ceară socoteală reprezentanţilor firmei care i-a trimis la muncă, s-au lovit de un zid. Patroana, tot o româncă, dar stabilită în Italia, a trecut la ameninţări.

Firma este un client mai vechi al inspetorilor ITM. A încasat 3 amenzi numai anul trecut. Ba chiar le-a fost retras avizul necesar pentru a putea continua afacerea.
 
Cu ajutorul ambasadei, cei 13 români au reuşit să ajungă acasă. Au mers imediat la sediul firmei de recrutare din Cluj, dar au găsit lacătul pe uşă. Astăzi, ei vor depune plângeri penale la Poliţie.

×
Subiecte în articol: munca
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close