Antena 3 CNN Externe Expoziţie-şoc în cadrul preşedinţiei cehe a UE. Bulgaria, acoperită de toalete turceşti

Expoziţie-şoc în cadrul preşedinţiei cehe a UE. Bulgaria, acoperită de toalete turceşti

Expoziţie-şoc în cadrul preşedinţiei cehe a UE. Bulgaria, acoperită de toalete turceşti
Sursa foto: harta Bulgariei
14 Ian 2009   •   08:09

Autorităţile bulgare au fost indignate de o operă expusă la Bruxelles în cadrul preşedinţiei cehe a UE. Teritoriul bulgar era reprezentat acoperit de toalete turceşti.
Ministerul bulgar al Afacerilor Externe a cerut imediat explicaţii referitoare la aceată expoziţie. El l-a convocat pe ambasadorul ceh în Bulgaria, Martin Klepetko, "pentru a obţine explicaţii asupra proiectului Entropa al preşedinţiei cehe".
Un înalt funcţionar al ministerului i-a exprimat lui Klepetko "indignarea sa faţă de maniera în care este reprezentată Bulgaria în instalaţia din holul clădirii Consiliului şi a cerut retragerea modulului înainte de deschiderea oficială prevăzută la 15 ianuarie".
"Nu se poate pune la îndoială faptul că viziunea Bulgariei reprezentată acolo este o expresie de prost gust", a subliniat ministerul bulgar într-un comunicat de presă, citat de AFP.
Opera poartă denumirea de "Entropa", fiind prezentată în catalogul oficial ca "Europa văzută de artiştii celor 27 de state membre ale UE". În realitate, lucrarea aparţine unui singur plastician, David Cerny, care a inventat 26 de artişti fictivi, cu nume şi biografii false.
"Hiperbola grotescă şi înşelăciunea fac parte din atributele culturii cehe şi crearea de false identităţi reprezintă una din strategiile artei contemporane", a afirmat artistul într-un comunicat.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Bulgaria
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close