Antena 3 CNN Externe Fâşia Gaza: Lider islamic s-a aruncat în aer după un raid Hamas

Fâşia Gaza: Lider islamic s-a aruncat în aer după un raid Hamas

Fâşia Gaza: Lider islamic s-a aruncat în aer după un raid Hamas
Sursa foto: Abdul-Latif Moussa
17 Aug 2009   •   03:41

Un lider radical islamic s-a aruncat în aer în Fâşia Gaza, după un schimb de focuri cu forţele de securitate, în care au murit 28 de persoane şi au fost rănite 150.

Abdul-Latif Moussa era şeful unui grup inspirat de Al-Qaeda în oraşul Rafah, la graniţa cu Egipt. El a sfidat Hamas, partidul islamic ce controlează Gaza, în timpul unei rugăciuni de vineri şi a declarat Rafah drept ?emirat Islamic? unde se aplică o conducere teocratică şi mai strictă.

Aceasta era o provocare directă la autoritatea Hama, care a ordonat intrarea în moschee. Locuitori ai oraşului, care încă rămâne închis, au descris o noapte de violenţă, în care Hamas a folosit mitraliere şi grenade pentru a ataca moscheea.

Moussa, care era doctor şi cleric, a murit după ce a fost trimis un negociator care să stabilească termenii predării. Moussa purta o vestă cu explozivi şi s-a aruncat în aer împreună cu mediatorul, potrivit martorilor. Printre victime s-au mai aflat trei copii şi şase poliţişti Hamas .

Taher al-Nono, purtător de cuvânt al Hamas arăta că: ?noi considerăm că Moussa şi adepţii săi sunt pe deplin responsabili pentru ce s-a întâmplat din cauza declaraţiilor de vineri despre aşa-zisul emirat islamic.?

Tensiunile cresc în Gaza după conflictul cu Israel din decembrie. Grupurile inspirate de al-Qaeda cer lansarea unor atacuri directe contra Israelului, nemulţumiţi de abordarea considerată prea blândă faţă de statul evreu.

Hamas a confirmat că printre victime se află şi Abu-Jibril Shimali, unul din comandanţii săi, despre care Israel spune că a organizat răpirea de acum trei ani a sergentului evreu Gilad Shalit, încă reţinut de Hamas.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Fasia Gaza miscarea Hamas
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close