Antena 3 CNN Externe Fatah și Hamas își dau mâna pentru un guvern unit al palestinienilor, condus de Mahmoud Abbas

Fatah și Hamas își dau mâna pentru un guvern unit al palestinienilor, condus de Mahmoud Abbas

Fatah și Hamas își dau mâna pentru un guvern unit al palestinienilor, condus de Mahmoud Abbas
Sursa foto: Foto: rubnews.com
de N.B.    |    06 Feb 2012   •   14:18

Facțiunile rivale palestiniene Fatah și Hamas s-au întâlnit, luni, în Qatar, pentru a forma un guvern unit pentru Malul de Vest și Gaza, condus de președintele palestinian Mahmoud Abbas, informează Reuters.

Abbas și Khaled Meshaal, liderul Hamas, au declarat că sunt foarte hotărâți să implementeze acorul la aproape un an după ce grupările au semnat un acord de reconciliere care s-a lăsat așteptat luni întregi.

Meshaal a declarat că palestinienii își doresc unirea și progresul către împlinirea scopurilor naționale și rezistența în fața inamicului, Israel. Abbas, liderul Fatah, a promis că ”acest efort va fi implementat în cel mai scurt timp posibil”.

Conform acordului, Abbas ar prelua funcția de premier de la economistul susținut de Occident, Sala Fayyad, despre care nu se știe dacă va fi prezent în noul Guvern. De asemnea, înțelegerea semnată de cele două grupări presupune instalarea unui nou guvern de tehnocrați, care să pregătească țara pentru alegerile din acest an. Ultimele alegeri prezindențiale și parlamentare au avut loc în 2006, Hamas câștigând majoritatea în Parlament.

Fatah și Hamas se află într-un conflict prelungit din momentul în care mișcarea islamistă a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza în 2007, după ce un scurt război a îndepărtat de la putere Autoritatea Palestiniană, condusă de Fatah.

Fatah susține o pace negociată cu Israel, ceea ce ar oferi palestinienilor un stat independent în Malul de Vest și în Gaza, în timp ce Hamas este inamic declarat al Israelului, jurând că va reuși distrugerea acestui stat.

×
Subiecte în articol: Mahmoud Abbas Hamas Palestina guvern Qatar
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close