Antena 3 CNN Externe SUA: FBI recomandă să nu se înceapă urmărirea penală a lui Hillary Clinton în scandalul emailurilor

SUA: FBI recomandă să nu se înceapă urmărirea penală a lui Hillary Clinton în scandalul emailurilor

SUA: FBI recomandă să nu se înceapă urmărirea penală a lui Hillary Clinton în scandalul emailurilor
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de M.Z.    |    05 Iul 2016   •   20:35

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a anunţat marţi că şi-a încheiat ancheta privind utilizarea de către Hillary Clinton, în perioada în care a fost secretar de stat, a unui server privat de email, şi a transmis dosarul justiţiei, recomandând ca actuala candidată democrată la preşedinţia SUA să nu fie urmărită penal, relatează Reuters, DPA şi AFP, potrivit agerpres.ro.

"Nu se impune urmărirea penală", a declarat şeful FBI, James Comey, într-o conferinţă de presă, anunţând sfârşitul investigaţiilor foarte sensibile efectuate de poliţia federală, despre care s-a comentat că ar putea deraia cursa spre Casa Albă a lui Hillary Clinton. 

Unele dintre email-urile trimise de fosta primă doamnă utilizând un server privat erau clasificate drept "secrete" şi persoane rău intenţionate au putut avea, teoretic, acces la ele, a precizat şeful FBI. Ea totuşi "nu a avut intenţia" de a încălca legea, potrivit lui James Comey. 

Concluziile anchetei FBI nu au făcut obiectul niciunei interferenţe din partea Ministerului Justiţiei, a dat asigurări Comey. 

Hillary Clinton este candidată în alegerile prezidenţiale de la 8 noiembrie, dar campania sa a fost afectată în ultimele luni de scandalul email-urilor profesionale trimise de pe un server privat în perioada în care a condus Departamentul de Stat (2009-2013). 

Ea a participat voluntar, sâmbătă, la o audiere de trei ore şi jumătate la sediul FBI din Washington

Ministrul american al Justiţiei, Loretta Lynch, a dat asigurări vineri că va respecta recomandările FBI şi ale procurorilor implicaţi în anchetă, încercând să excludă astfel orice suspiciune de interferenţă politică în acest dosar ultrasensibil. 

Loretta Lynch a devenit obiectul unei polemici pentru că s-a întâlnit săptămâna trecută cu fostul preşedinte Bill Clinton, o întrevedere denunţată ca un aranjament ilegal de Donald Trump. 

Fostul lider de la Casa Albă, al cărui avion s-a aflat lângă cel al ministrului Justiţiei pe aeroportul din Phoenix, a urcat în aparatul de zbor al Lorettei Lynch pentru a discuta cu ea. Cei doi politicieni se cunosc de mult timp, notează AFP. 

Ministrul a afirmat atunci că întâlnirea de pe pista aeroportului a fost una întâmplătoare şi că discuţia care a urmat nu a atins subiectul dosarului email-urilor private ale fostei prime doamne. 

Republicanii s-au folosit însă la maxim de acest moment, denunţând o iniţiativă a lui Bill Clinton cel puţin stângace, dacă nu pur şi simplu scandaloasă. "Întâlnirea dintre Bill şi Loretta Lynch a fost probabil amorsată şi dorită de Hillary!", a scris vineri pe Twitter Donald Trump.

×
Subiecte în articol: Hillary Clinton FBI urmarire penala
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close