Antena 3 Externe FBI oferă trei milioane de dolari recompensă pe capul unui hacker rus. Cine este cel care ameninţă securitatea cibernetică americană

FBI oferă trei milioane de dolari recompensă pe capul unui hacker rus. Cine este cel care ameninţă securitatea cibernetică americană

25 Feb 2015   •   10:31
FBI oferă trei milioane de dolari recompensă pe capul unui hacker rus. Cine este cel care ameninţă securitatea cibernetică americană
Sursa foto: Foto: fbi.gov

Departamentul de Stat american şi FBI au anunţat marţi că oferă trei milioane de dolari în schimbul unor informaţii care să conducă la arestarea şi condamnarea hackerului rus Evgheni Bugacev, cea mai mare recompensă oferită vreodată de Statele Unite într-un caz cibernetic, scrie Mail Online.
   
Potrivit publicaţiei britanice, poliţia federală americană îl caută pe Bogacev care este acuzat în Statele Unite de un comiterea unor atacuri informatice prin intermediul reţelei GameOver Zeus, prin care ar fi furat peste 100 de milioane de dolari din conturi bancare online.
   
Rusul a fost acuzat de către autrităţile federale din Pittsburgh (Pennsylvania) de conspiraţie, atac informatic, fraudă online, fraudă bancară şi spălare de bani în legătură cu presupul rol de administrator al GameOver Zeus. El este acuzat de plănuirea unor fraude bancare şi în Omaha (Nebraska) în legtură cu presupusa sa implicare într-o variantă anterioară a malwareului Zeus, cunoscută sub numele de "'Jabber Zeus".
   
Bugacev este "cunoscut ca amator de plimbări cu ambarcaţiuni şi ar putea călători la bordul navei sale în Marea Neagră", afirmă FBI în posterul cu inscripţia "căutat".
   
Potrivit CBS, FBI a prezentat botnetul din 2014 drept "un tip extrem de sofisticat de malware conceput special să fure informaţii bancare şi de alt fel din computerele pe care le infectează".
   
Biroul Federal american de Investigaţii precizează că virusul este răspândit mai ales prin e-mailuri nesolicitate sau mesaje de tip phishing.
   
Potrivit unor oficiali din cadrul Biroului, Bogacev s-ar afla în continuare în Rusia.
   
Şeful Diviziei FBI pentru inffracţiuni cibernetice grave Joseph Demarest a declarat că agenţia este la curent cu existenţa a aproximativ 60 de grupuri care ameninţă securitatea cibernetică americană. El a refuzat să spună ce ţări se află în spatele acestor grupuri.
   
Agenţia rusă pentru securitate internă FSB şi-a exprimat recent interesul să coopereze cu autorităţile americane în investigarea infracţiunilor cibernetice, potrivit lui Demarest, însă el nu a legat această ofertă de cooperare de cazul lui Bugacev.
   
În schimb, China nu şi-a exprimat vreun interes faţă de o cooperare în acest domeniu cu Statele Unite, a mai spus reprezentantul FBI. Statele Unite au inculpat în noiembrie cinci ofiţeri din armata chineză, pe care i-au acuzat de comiterea unor atacuri cibernetice asupra sistemului energetic nuclear american şi industriilor metalurgică şi eoliană.

×
Subiecte în articol: FBI

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close