Antena 3 CNN Externe FBI sparge un cuib de spionaj tehnologic rusesc

FBI sparge un cuib de spionaj tehnologic rusesc

FBI sparge un cuib de spionaj tehnologic rusesc
04 Oct 2012   •   13:04

11 membri ai unei reţele militare secrete ruse, au fost acuzaţi în Statele Unite pentru tranzacţionare şi transport ilicit de echipament microelectronic ultra sofisticat.

Potrivit rechizitoriului unui tribunal din Washington, echipamentele erau trimise în Rusia pentru studiu militar. Aceste elemente erau cercetate de specialişti ai armatei dar şi de alţi experţi din cadrul serviciilor secrete ruse.

Agenţii FBI l-au arestat pe capul reţelei, Alexander Fishenko, de 46 de ani, împreună cu alte şapte persoane. Anchetatorii au efectuat percheziţii la şapte locaţii, restaurante sau magazine şi au pus sechestru pe cinci conturi bancare.
Alţi trei suspecţi se află în libertate, iar procurorii americani cred că aceştia au ajuns deja în Rusia.

Conform procurorilor de la Washington, Fishenko a pus baza unei scheme elaborate. Prin compania pe care o deţinea din 2008 în Houston, el a păcălit autorităţile vamale americane, pretinzând că fabrică şi exportă produse electronice de duzină.
Oficialii FBI au reuşit să adune date incriminatoare împotriva ruşilor. Aceştia furnizau Moscovei "tehnologie sensibilă şi avansată", care poate fi folosită în sisteme radar şi de supraveghere, ghidare de armament sofisticat sau dispozitive detonatoare.

"Acuzaţii au dezvoltat o reţea impresionantă de minciuni pentru a eluda legile care protejează siguranţa noastră naţională. Au profitat de piaţa liberă americană şi au furat tehnologie, în favoarea Rusiei", a declarat procurorul Loretta E. Lynch.

Dacă vor găsiţi vinovaţi, ruşii reţinuţi riscă o pedeapsă de până la 65 de ani cu închisoare, pentru organizarea unui grup conspirativ, obstrucţionarea justiţiei şi violarea legilor comerciale americane.

×
Subiecte în articol: FBI Moscova Washington
Parteneri
Vladimir Putin, învestit pentru încă 6 ani ca preşedinte al Rusiei
x close