Antena 3 CNN Externe FBI: Statul Islamic a ”revoluționat” terorismul

FBI: Statul Islamic a ”revoluționat” terorismul

FBI: Statul Islamic a ”revoluționat” terorismul
Sursa foto: Foto: www.fbi.gov
16 Dec 2015   •   20:06

Gruparea Statul Islamic (SI) a 'revoluționat' terorismul căutând să inspire atacuri la scară mică executate de persoane individuale în întreaga lume, folosind în acest scop rețelele de socializare, comunicații criptate și propagandă abil produsă, a declarat miercuri directorul FBI, James Comey, potrivit Reuters.

"Al-Qaida din timpul părinților voștri era un model foarte diferit de amenințarea cu care ne confruntăm astăzi", a afirmat el la o conferință privind contraterorismul la New York.

Comey a precizat că Biroul Federal de Investigații (FBI) are 'sute' de anchete, în toate cele 50 de state americane, care implică potențiale planuri de atac inspirate de Statul Islamic.

Afirmațiile sale vin în contextul în care există în continuare o tensiune în SUA la două săptămâni după ce un cuplu căsătorit a împușcat și ucis 14 persoane la San Bernardino (California), într-un atac inspirat de Statul Islamic.

Gruparea este instalată în Irak și Siria, unde controlează teritorii largi și unde a instaurat un așa-numit califat. SI a revendicat atacurile de la Paris de la 13 noiembrie soldate cu 130 de morți.

Comey a spus că Statul Islamic știe să folosească foarte bine rețelele de socializare, în special Twitter, pentru a contacta posibili adepți în SUA și în alte părți.

"Twitter funcționează ca mijloc de a vinde cărți, de a promova filme, dar și ca mijloc de a alimenta terorismul — de a vinde crima", a spus șeful FBI.

Statul Islamic folosește o criptare totală atunci când intră în contact cu persoane despre care consideră că sunt dispuse să comită atacuri în numele său, a precizat Comey.

Acest lucru reprezintă o provocare semnificativă pentru anchetatori, care se simt deseori împiedicați în activitatea lor, chiar și atunci când au dispoziții ale instanței care le oferă acces la diverse dispozitive.

Comey a mai declarat că instituțiile de aplicare a legii și companiile din domeniul tehnologic pot lucra împreună pentru a rezolva această problemă fără a afecta dreptul la confidențialitate.

"Nu vom distruge internetul. Nu vom pune în pericol securitatea oamenilor", a spus el.

 

×
Subiecte în articol: FBI statul islamic terorism
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close