Antena 3 CNN Externe Felicitările mai aşteaptă. Care este mesajul Angelei Merkel pentru premierul reales al Greciei, Alexis Tsipras

Felicitările mai aşteaptă. Care este mesajul Angelei Merkel pentru premierul reales al Greciei, Alexis Tsipras

Felicitările mai aşteaptă. Care este mesajul Angelei Merkel pentru premierul reales al Greciei, Alexis Tsipras
21 Sep 2015   •   18:54

Germania i-a cerut luni premierului reales al Greciei, Alexis Tsipras, să implementeze reformele convenite în schimbul celui de-al treilea program de asistență acordat țării de creditorii internaționali, în valoare de 86 de miliarde de euro, transmite Reuters, preluată de Agerpres. 
Bursa de la Atena înregistra luni dimineață un declin de 1%, după anunțarea rezultatelor la alegerilor parlamentare anticipate de duminică. În urma numărării a 99,44% din voturi, partidul de stânga Syriza condus de Alexis Tsipras a obținut 35,47% din sufragii, ceea ce îi va aduce 145 din cele 300 de locuri din Parlament.

'Al treilea pachet de asistență financiară rămâne valabil dincolo de ziua alegerilor și de discuțiile din coaliție. Odată ce Tsipras a semnat acordul, ne așteptăm ca el să-și îndeplinească angajamentele', a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, la o conferință de presă desfășurată luni la Berlin. Oficialul a adăugat că, în curând, cancelarul Angela Merkel îl va suna pe Alexis Tsipras pentru a-l felicita.

Analiștii avertizează că există riscul ca reformele acceptate în schimbul asistenței financiare să nu fie pe deplin implementate din cauza lipsei lor de popularitate în rândul electoratului elen și a membrilor Syriza.

În condițiile în care Germania este cel mai mare contributor la programele de asistență acordat Greciei, unii aliați ai cancelarului Angela Merkel sunt îngrijorați de nivelul evaziunii fiscale în Grecia.

'Sper că va exista o majoritate stabilă în Parlamentul elen astfel încât reformele să fie continuate. De asemenea, Executivul de la Atena trebuie să adopte noi legi care să îmbunătățească colectarea taxelor', a afirmat pentru Reuters Ralph Brinkhaus, vicepreședinte al grupului parlamentar al conservatorilor conduși de cancelarul Angela Merkel.

×
Subiecte în articol: Alexis Tsipras Angela Merkel criza Grecia
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close