Femeia care a suferit primul transplant de față a murit

07 Sep 2016   •   15:19
Femeia care a suferit primul transplant de față a murit Foto: CNN

Isabelle Dinoire, femeia care a suferit primul transplant de față, a murit la 11 ani după intervenția chirurgicală care a intrat în istorie. Femeia în vârstă de 49 de ani s-a stins din viață în luna aprilie, însă vestea morții ei a fost făcută publică recent de medicii de la spitalul CHU din Amiens, unde a avut loc operația, în 2005, scrie Mashable.com.

Potrivit medicilor, Dinoire a dezvoltat două tipuri de cancer, în urma unui tratatament agresiv cu medicamente la care a fost supusă în urma intervenției chirurgicale. Doctorii mai spun că organismul femeii a respins o parte dintre grefele de piele și că aceasta a rămas fără buze.

Povestea femeii care a suferit primul transplant de faţă:

În 2005, Isabelle a suferit o depresie puternică şi a încercat să se sinucidă cu un cocktail de somnifere. Aceasta a zăcut inconştientă mai multe ore, timp în care labradorul său a muşcat-o în repetate rânduri de faţă, pentru a o trezi.

Când şi-a recăpătat cunoştinţa, franţuzoaica avea faţa plină de sânge. "Îmi venea greu să cred că tot sângele ăla e al meu şi că faţa îmi fusese distrusă de câine", a declarat Dinoire.

Gura, nasul şi bărbia femeii fuseseră atât de rău distruse, încât medicii au stabilit că nu pot opta pentru o reconstrucţie facială clasică. Astfel, au încercat o procedură complet nouă: un transplant de faţă de la o pacientă decedată.

Operaţia femeii a durat 15 ore şi a fost o premieră mondială. "Locuiesc într-un oraş mic, toţi ştiau de transplantul meu. Când mergeam pe stradă, oamenii râdeau şi ziceau: 'Ea e!'. Mă simţeam ca un animal de la circ", povestea Isabelle.

Treptat, femeia, acum în vârstă de 45 de ani, s-a obişnuit cu reacţia oamenilor. "Dacă lumea se holbează la mine, mă holbez şi eu la ei. Iar dacă mă simt deprimată, mă uit în oglindă şi îmi amintesc de femeia care mi-a 'dăruit' chipul, asta îmi dă speranţă", spunea Isabelle.

 

Parteneri
x close